donderdag 16 juni 2016

Review: Het twijfelexperiment - Carly Wijs + VLOG


De tienjarige Vicky Loders is de jongste van drie zussen. De oudste zus is geestelijk gehandicapt, maar Vicky vermoedt dat ze doet alsof. Ze start een experiment waarin ze systematisch aan alles wat ze ziet begint te twijfelen; het geloof, de liefde, waar de mens vandaan komt en vooral; wat waar is en wat niet.
Op die manier hoopt Vicky haar zus te ontmaskeren, zodat ze weer thuis kan komen wonen en hun gezin net zo alledaags wordt als de wereld om hen heen. Maar als de gebeurtenissen zich tegen Vicky keren, biedt het onderzoek geen uitkomst meer. Integendeel.

Wat een geweldig origineel prachtig boek!
Vicky is een intelligent, eigenwijs, onderzoekend, nieuwsgierig meisje dat de wereld om haar heen probeert te begrijpen en te doorgronden door alles op te zoeken in een encyclopedie of woordenboek. Ze heeft een unieke, en deels ook wijze, kijk op het leven, en tegelijkertijd is ze een kleine drama-queen die het haar omgeving behoorlijk moeilijk kan maken. Wijs laat ons intens, treffend en scherp onderdompelen in de belevingswereld van een tienjarige die op den duur fantasie en werkelijkheid niet meer goed uiteen kan houden.
Geïnspireerd door de filosoof Descartes voert ze allerlei experimentjes uit en die zijn vaak enorm fantasierijk en hilarisch, zoals wanneer ze gewoon naar mensen staart, zelfs wanneer ze haar vragen stellen, en dat enkel om de reacties te observeren. Descartes spoort haar aan om alles in twijfel te trekken, zelfs of haar zus wel haar zus is.
Ik had nooit gedacht dat een verhaal over een tienjarig meisje dat uitzoekt of haar zus wel echt gehandicapt is zo'n spannend en hilarisch verhaal kon opleveren. Maar dat ligt ook deels aan het schrijftalent van Wijs; vlot, speels, komisch en diepgaand. Ik heb een paar keer serieus goed moeten lachen om Vicky's capriolen en antwoorden.
Ondanks alle luchtige en grappige situaties, voel je toch continu een serieuze ondertoon doorheen het hele verhaal. En dat blijkt ook een reden te hebben, wat je pas op het einde van het boek begrijpt. En geloof, me, het is een totaal onverwacht einde, daar neemt het verhaal een bocht van 180 graden.
Een dun boekje met een enorm grote impact.
Het zal je geflabbergasted achterlaten.
Carly Wijs

ISBN: 9789026332968
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 228

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten