dinsdag 14 juni 2016

Review: Dochter van Albion - Ilka Tampke


Dochter van Albion van Ilka Tampke is, in de traditie van Jean Auel, het prachtige begin van een historische romanserie die zich afspeelt in de Keltische IJzertijd: de tijd van Arthur, Albion en de Romeinen. Liefhebbers van sterke vrouwelijke personages zoals Claire van Diana Gabaldon of Game of Thrones' Daenerys Targaryen zullen zeker van Dochter van Albion genieten.

Zuidwest-Engeland, het jaar 43. Voor de bevolking van Caer Cad, een gemeenschap vol spiritualiteit, rituelen en magie, is de mystieke band met hun land en hun voorouders het hoogste goed. Ailia is te vondeling gelegd en geadopteerd binnen de Stam: daardoor is ze gedoemd een buitenstaander te blijven en wordt ze uitgesloten van ceremonies, onderwijs en het huwelijk. 
Maar de matriarchale gemeenschap, met al haar rituelen en gebruiken, wordt bedreigd. De Romeinse legers rukken op. En ook intern is er verdeeldheid: niet iedereen wil vasthouden aan de oude gebruiken. Ailia - intelligent, nieuwsgierig en dapper - gaat op een verboden reis om haar volk te redden. En zal ze ooit te weten komen waar haar eigen wortels liggen?

Tussen alle geschiedenisromans die de laatste tijd verschenen zijn, is er een nieuwe bijgekomen die met kop en schouders boven de andere uitsteekt. Het is geen fantasy, maar een verhaal over hoe de cultuur bij de oude Kelten had kunnen zijn.
Tampke heeft een prachtig verhaal neergezet zonder te overdrijven in romantiek of in magie. Er is goed gedoseerd tussen mystiek en elementen uit de Ijzertijd, en alles komt prachtig samen. De auteur heeft de grenzen tussen de magie en de gewone wereld, en het reizen ertussen, mooi en geloofwaardig verwoord, zonder zweverig over te komen of uit te wijden in te veel seks of geweld. Ze weet ook goed weer te geven hoe de denkwijze en het gedrag van mensen in die tijd geweest moet zijn, niet zo rationaliserend als nu, minder snel met meningen en reacties, en het doet je nadenken over onze huidige snelle wijze van leven en oordelen.
De betere schrijvers vertellen niet alles, maar laten nog wat over aan de verbeelding van de lezer, zo ook Tampke. Hard is het verhaal soms ook, maar dat hoort, omdat het op die manier dichter bij het echte leven staat.
Uit het verhaal komt eveneens duidelijk naar boven dat de auteur veel liefde en interesse voor de onderwerpen heeft, en dat maakt vaak de betere schrijvers.
Het is gewoon een heel goed boek, simpel als dat.
Halen dus!
Ilka Tampke

ISBN: 9789024570782
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 413

Prijs: 21,99 euro (hardback)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten