woensdag 8 juni 2016

Review: Echte barkeepers heten Henk - Marja West + VLOG


Marja West schreef met Echte barkeepers heten Henk een unieke en spannende satire over je leven leuker liegen via social media, de zoektocht naar erkenning en je ontworstelen aan een opgelegde rol in het leven. Als de weinig succesvolle Paul na een bomaanslag wordt geïdentificeerd als de steenrijke Vincent van Heer besluit hij de vergissing in stand te houden. Hij raakt echter compleet verstrikt in zijn gelogen leven.


Paul Rademakers heeft niet al te veel geluk in het leven, deels door zijn familie, maar grotendeels door zijn eigen toedoen. Hij lijkt wel een expert in het verprutsen van zijn omgeving en het nemen van slechte keuzes. Zijn vriendin verlaat hem, de enige job die hij heeft als nachtwaker verknoeit hij en hij heeft slechts één vriend, een barkeeper, die hem helpt, alleen maar omdat Paul zijn geld toch verdrinkt in zijn bar. En dan lijkt het geluk aan zijn kant te staan wanneer hij een bomaanslag overleeft en de identiteit van de rijke Vincent overneemt. Paul heeft nooit een goede band met zijn familie gehad en kun je het hem kwalijk nemen? Zijn moeder had hem liever niet gehad en zijn broer noemt hem Pispaultje en behandelt hem idem dito. Als Vincent, met een heleboel geld tot zijn beschikking, wil hij Pauls leven veel mooier naar buiten doen komen dan het werkelijk was. Paul, die zogenaamd gestorven is in de bomaanslag, heeft plots honderden vrienden op Facebook (in plaats van drie), was een succesvol zakenman en geliefd door iedereen. Maar is het leven als Vincent vol te houden?
Een heerlijk grappig verhaal met een uniek individu in de hoofdrol. Eerst mag je Paul niet zo erg, dan weer wel en heb je medelijden met hem, want wat een hufters in die familie!, en dan mag je hem weer niet (als Vincent) om dan toch voor hem te juichen en te hopen dat alles goed komt. Een vreemde, maar heerlijke ervaring, net zo vreemd als de gespleten persoonlijkheid die Paul/Vincent krijgt. West heeft dit echt meesterlijk neergezet, want op den duur voel je net zoveel tweedracht tegenover het hoofdpersonage als hij zelf voelt.
En dan de humor! West speelt met woorden, dialogen en gebeurtenissen door er een beetje sarcasme en satire overheen te gooien, en al zijn sommige dingen kantje boord van het reële, ze blijven toch geloofwaardig overkomen.
Ook word je continu op het verkeerde been gezet. West doet dit door het eerste deel van het boek vanuit de ik-persoon van Paul te schrijven in het nabije verleden, daarnaast het heden van Paul die naar zijn eigen begrafenis gaat en het verleden van Paul met zijn familie. Voordeel hiervan is dat je Paul echt goed leert kennen.
Het tweede deel van het boek heeft ze qua structuur ook geniaal aangepakt. Er zijn delen die in de derde persoon geschreven zijn en delen in de ik-persoon, maar beide zijn ze uiteraard met Vincent/Paul in het perspectief. Daardoor voel je de gespletenheid van het personage haarfijn aan.
West schrijft vlot en virtuoos tegelijkertijd, afwisselend spannend en hilarisch, en met kleurrijke personages die je niet gauw zult vergeten, zodat je je werkelijk geen seconde verveelt. Bovendien word je verrast tot en met de laatste pagina.
Heerlijk boek dat bijzondere aandacht verdient (alleen al de titel is grandioos gevonden)!
Marja West

ISBN: 9789026334078
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 269

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten