maandag 20 juni 2016

Review: Het isolement - Chantal van Mierlo


In Het isolement van Chantal van Mierlo raakt Razvan na een avond uit in Amsterdam geobsedeerd door Coco. Hij heeft na een moeilijke jeugd zijn weg gevonden in de internetcriminaliteit en gebruikt zijn kennis van cybercrime om haar te isoleren. Hij plundert Coco's bankrekening, hackt haar webcam en haar social media en zet haar hele leven op zijn kop.
Door toedoen van deze catfish raakt ze steeds verder in de problemen, en ze wordt opgevangen door een vriend. Samen proberen ze de identiteit van haar online stalker te onthullen. Maar kan ze haar vriend vertrouwen? 

Het boek heeft twee verhaallijnen, twee vertellers: Coco en Razvan, waarbij de hoofdstukken telkens afwisselen. Dat is een slimme zet van de schrijfster, want zo leer je de twee hoofdpersonages goed kennen; hun drijfveren, gevoelens, hoe ze denken en handelen. Ook weet je zo nooit zeker wie nu die Razvan is (want dat is niet zijn echte naam).
Van Mierlo schrijft met vlotte pen en lekker veel dialogen. Sommige stukken hadden korter kunnen zijn; minder herhalingen en meer knipwerk had gemogen. Neemt niet weg dat het verhaal relatief spannend blijft en je je blijft afvragen wie de dader is. De personages zitten redelijk consequent in elkaar en je voelt mee met de frustraties en angsten van Coco. Toch had ik doorheen het hele boek het gevoel dat alles op de oppervlakte gehouden werd. Van Mierlo kan schrijven, maar volgens mij schraapt ze nog maar aan de bovenkant van haar kunnen. De potentie is er, maar moet nog naar buiten komen.
Een gezapige thriller ideaal voor op een terrasje, waar je niet te veel moet bij concentreren en gewoon lekker kunt lezen.
Chantal van Mierlo

ISBN: 9789026334139
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 318

Prijs: 19,99

1 opmerking: