woensdag 20 maart 2019

Review: Het laatste geschenk van Pauline Hoffman – Carmen Romero DorrCarmen Romero Dorr schreef met "Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann' een roman vol emotie en familiegeheimen, over de zoektocht naar de waarheid. "Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann' is het verhaal van een moedige vrouw die haar eigen toekomst vormgaf, voor de lezers van Tatiana de Rosnay en Isabel Allende.

Berlijn, 2016. Alicia heeft altijd een goede band gehad met haar grootmoeder Paulina Hoffmann. Wanneer ze overlijdt, erft Alicia een appartement in Berlijn dat Paulina in het geheim heeft gekocht.

Paulina woonde daar als jong kind, toen de nazi's er de dienst uitmaakten. Haar beste vriendinnetje was joods, maar hun vriendschap werd al snel verboden door de ouders. De verschrikkingen nemen vanaf dat moment alleen maar toe, en de rest van Paulina's leven wordt hierdoor getekend.

Alicia besluit naar Berlijn af te reizen; misschien dat Paulina een boodschap voor haar heeft achtergelaten. Want waarom heeft juist zij het appartement geërfd?

Carmen Romero Dorr (1981) is Spaans. Haar grootouders verhuisden vanuit Duitsland naar Spanje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor haar debuut liet ze zich gedeeltelijk inspireren door de familieverhalen die ze hoorde toen ze een kind was.
Review door Bolle

Een prachtig verhaal over familie, volharding en moed.

Je wordt direct in het verhaal gezogen, vanaf de eerste pagina. Het leest vlot en spannend, en met de nodige verrassende wendingen.

Omdat het zich afspeelt over diverse tijdzones, over vier generaties, kan het soms een beetje verwarrend overkomen, maar dat drukt de pret van het lezen absoluut niet.

Hoewel alles zich afspeelt in enkele dagen tijd, kom je veel te weten over de personages en de families, het verhaal gaat diepgaand op hun gevoelens en belevenissen in. Best wel triestig vaak, en ik heb dan ook af en toe een traantje weg moeten pinken.

Twee mensen worden getekend door het verleden en dragen dat hun hele leven met zich mee. Maar hoewel ze er eerst niet goed mee omgaan, realiseren ze zich na een tijdje dat ze verkeerd bezig zijn, dat ze de trauma’s een plek moeten geven. Daarna komt alles goed.

Ik kan niet meer zeggen dan dat ik dit een intens mooi verhaal vond en zeker de moeite van het lezen waard!

Carmen Romero Dorr


ISBN: 9789026346446

Uitgeverij: Ambo | Anthos

Pagina’s: 324

Prijs: 21,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten