vrijdag 15 maart 2019

Review: De valk van Sparta – Conn IgguldenDe valk van Sparta van Conn Iggulden toont een van de meest epische avonturen uit de geschiedenis tussen Perzische krijgers en Spartanen, vol heldhaftigheid, wreedheid en bloedvergieten.

401 BC. De Perzische Koning Artaxerxes regeert over het rijk van de Egeïsche zee tot Noord-India. Wanneer zijn zoon Cyrus, de jongere broer van de troonopvolger, aanspraak maakt op de troon, doet hij dat met een eliteleger van Spartanen aan zijn zijde. Ze werken als huursoldaten voor Perzische prinsen die graag willen vechten. Maar in de strijd worden de Spartanen omringd door hun vijanden, zonder steun, voedsel en water, en is het aan de jonge soldaat Xenophon om ze te leiden tegen de legendarische Perzische krijgers.
Review door Tony

Voor mij het eerste boek dat ik van deze auteur lees en gelijk heb ik een nieuwe favoriete schrijver in het genre.

Ooit heb ik ergens gelezen dat de geschiedschrijver vertelt wat er gebeurd is en een romanschrijver hoe ze zich toen voelden. Dat doet deze auteur, en meer.

In dit verhaal marcheer je mee met Griekse huursoldaten door woestijnen en proef je de hitte, het zweet en het zand. Net zoals later in de bergen de honger aan je knaagt en je de kou kan voelen.

Je zou bijna wensen dat dit soort boeken gebruikt konden worden tijdens de geschiedenislessen op school, omdat je weet dat de leerlingen dan een stuk enthousiaster zouden zijn over geschiedenis en het verleden.

In plaats van de kille en afstandelijke stijl die je bij geschiedschrijving tegenkomt, leer je hier van de mensen in het boek te houden, om ze te geven en ze te bewonderen.

Ook schitterend dat er twee zo totaal verschillende culturen zo mooi uitgelicht worden. De wisselwerking tussen deze culturen en de personages zijn prachtig.

Je wordt meegesleept in de gedachten en de beweegredenen van de personages, wat het altijd veel levendiger maakt en waardoor je jezelf in het verhaal verliest en deel wordt van het verhaal.

Iggulden hoort in mijn opinie bij de topauteurs in historische romans.


Conn Iggulden


ISBN: 9789024584048

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 374

Prijs: 21,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten