woensdag 30 januari 2019

Review: Ons leven in de bossen - Marie DarrieussecqEen vrouw heeft zich teruggetrokken in de bossen, op de vlucht voor een vijandige maatschappij. Ze zit er te schrijven. En ze heeft daar haast mee, want haar lichaam en de wereld om haar heen verkeren in een staat van afbraak. Voorheen was ze psychologe. De mensen met wie ze zich in de bossen heeft verschanst zijn drop-outs die offline zijn gegaan en hun geïmplanteerde chip hebben verwijderd. Ze behoren tot de geprivilegieerde groep die in het bezit is van een andere helft. Een kloon.

In deze dystopische roman verkent Marie Darrieussecq de grimmige consequenties van een door informatica, technologie en medisch fanatisme beheerste totalitaire samenleving.
In de wereld die de auteur schetst hebben de rijken of bevoorrechten een kloon of ‘helft’ zoals ze het noemen, sommige anderen hebben een ‘box’ met enkele gekloonde organen. Alles gebeurt online en via geïmplanteerde chips in de huid, van werken tot wonen, echt alles. Het is een donkere wereld met onbetrouwbaar drinkwater, aanslagen, terreur en weinig groen.

Tot dusver denk je misschien: niks origineels, al vaker gelezen. Maar het is de manier hoe de auteur het benadert.

Allereerst lees je het in een soort dagboekvorm. Het hoofdpersonage beschrijft haar leven, haar werk als trauma-therapeute, haar romances, haar liefde voor honden, haar verleden, haar twijfels en onzekerheden. Ze heeft haar vertrouwde leven achtergelaten om samen met andere vluchtelingen offline en zonder enig comfort in de bossen te leven.

Darrieussecq schrijft snel, vlot, zonder te veel woorden aan beschrijvingen vuil te maken. En toch leef je met het hoofdpersonage mee, is de naargeestigheid van deze wereld tastbaar, temeer omdat het maar al te goed realiteit kan worden.

Bovendien heeft het einde van het verhaal een serieuze twist, misschien eveneens niet origineel, maar toch totaal onverwachts.

Een prachtige, duistere roman die je aan het denken zet over menselijkheid en grenzen, over hoe zogenaamd comfort en privileges kunnen ontaarden in verschrikkingen en het verliezen van vrijheid.

Aanrader!

Marie Darrieussecq


ISBN: 9789029524964

Uitgeverij: Arbeiderspers

Pagina’s: 139

Prijs: 16,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten