maandag 21 januari 2019

Review: Kind 39 – Ilaria TutiWie durft te kijken in de meest donkere ziel…

Commissaris Teresa Battaglia is buitengewoon getalenteerd, een vakvrouw die niet rust tot het ware verhaal achter de gruwelijke daden van de meest zieke criminele geesten naar boven komt. En het is ook een vrouw met problemen: ze krijgt haar gewicht maar niet onder controle en ze lijkt steeds meer van haar geheugen te verliezen.

Samen met haar jonge en onervaren collega Massimo stort Teresa zich op de zaak van het lijk in het bos met de uitgestoken ogen. Het blijkt niet het enige lijk… Waarom verminkt iemand op zo’n gruwelijke wijze de lichamen van zijn slachtoffers? Welke andere geheimen verbergt het ijzingwekkende decor van dreigende Alpen rondom het onheilspellende bergdorp?
Een gesloten, afgelegen dorp krijgt te maken met vreemde moorden en verminkingen. Commissaris Teresa Battaglia en haar team worden op de zaak gezet. Teresa is een profiler maar in deze zaak zitten zoveel tegenstrijdigheden dat het zelfs voor haar – na zovele jaren ervaring – moeilijk is om een profiel van de dader op te stellen.

We volgen als lezer niet enkel de ontwikkelingen in het oplossen van de zaak op, maar lezen ook over een vreemde ‘school’ waar kinderen verblijven onder geheimzinnige omstandigheden, waar de verpleging met witte kappen op de kinderen verzorgen, en dat afspeelt eind jaren zeventig.

Daarnaast krijgen we hoofdstukken over een verwilderd individu dat zich prima weet te handhaven in de hardheid en eenzaamheid van de bossen.

Uiteraard houdt alles met elkaar verband, maar je blijft toch raden naar het hoe, wie en waarom, en wanneer dat aan het licht komt, is het huiveringwekkender dan de ergst voorstelbare nachtmerrie.

Als dit een debuut is voor de schrijfster, dan belooft dat heel wat voor haar verdere schrijfcarrière.

Wat een schrijftalent! Wat een origineel plot!

Teresa is een oudere vrouw waar niet alleen haar collega’s respect en genegenheid voor voelen, maar ik als lezer dit ook kreeg. De wisselwerking tussen haar en haar kersverse, veel jongere collega Massimo is vermakelijk en geloofwaardig. Ik vond ze beiden geweldig leuk om te volgen, en hoop dat er nog delen met hen in de hoofrollen verschijnen. Zelfs voor de monsters krijg je sympathie doordat Teresa (of de auteur) je ze met andere ogen laat kijken.

Tuti schrijft vloeiend met net voldoende proza om het allemaal beeldend over te laten komen, vlotte dialogen en veel empathie en kennis. Ze heeft duidelijk gedegen research gedaan naar de menselijke psychologie en duisternissen.

De verhaallijn is spannend opgezet, zakt nergens ook maar een beetje in tot aan de spetterende grande finale.

Een heerlijk donkere en intelligente thriller met een bijzonder plot en aimabele personages.

Er mogen er nog volgen!

Vierenhalf op vijf sterren!


Ilaria Tuti


ISBN: 9789401609951

Uitgeverij: Xander

Pagina’s: 330

Prijs: 20,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten