donderdag 17 januari 2019

Review: De eerste krokus – Laila Ibrahim



‘De eerste krokus' van Laila Ibrahim is een meeslepende roman over slavernij en moederschap in de negentiende eeuw.

Als Lisbeth geboren wordt bij rijke plantage-eigenaren, wordt slavin Mattie weggehaald bij haar eigen baby om het meisje te voeden en te verzorgen. Terwijl Lisbeth opgroeit in twee werelden, wordt de band met Mattie steeds sterker. Rituelen ontwikkelen zich: zo zoeken ze elk jaar samen naar de eerste gele krokus van de lente. Langzaam maar zeker groeit Lisbeths afkeer van de slavernij.

Als Mattie jaren later ontsnapt, volgen we het verdere leven van Lisbeth. Op haar verlovingsfeest komt ze tot een schokkende ontdekking die haar wereld compleet op z'n kop zet…

Voor liefhebbers van "Een keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett.




Een hartverscheurende roman over de diepgaande band tussen moeder en kind, of deze nu biologisch van oorsprong is of niet. De schrijfster heeft duidelijk veel voeling met het onderwerp, beschrijft empathisch en intens hoe sterk de liefde van een moeder voor haar kind is, en ook voor een kind dat niet van haarzelf is, maar die ze opvoedt.

Het speelt zich af tijdens de periode van de slavernij op een plantage in Virginia. Uiteraard komen dan ook de vele mishandelingen en misstappen van de blanken tegenover de zwarten aan bod. Hoe verknipt de blanken dachten over de zwarten, niet meer dan eigendommen die volgens hen anders dachten en voelden dan hun meesters. Telkens wanneer ik er een boek over lees, walg ik weer van hoe verschrikkelijk de mens kan zijn.

Er werd geen rekening gehouden met de behoeftes en emotionele wensen van de slaven, dat was wel het minst waar de blanke overheersers zich zorgen over maakten. Het is dan ook schrijnend wanneer Mattie haar eigen kind amper ziet omdat ze de min moet worden van het blanke baby’tje van haar meesters. Of hoe de jonge zwarte meisjes, kinderen nog, misbruikt werden door de jonge heren van de plantages, en dat door de blanken zomaar normaal gevonden werd. Je voelt je er niet goed bij worden.

Het verhaal speelt zich eigenlijk af op de grensperiode, wanneer meer en meer blanken anti-slavernij worden. Toch de intelligenten onder hen.

Lieflijk ook hoe Lisbeth meer van haar min Mattie houdt, haar meer als haar moeder ziet, dan van haar eigen moeder. We volgen het leven van hen beiden gedurende ongeveer 22 jaar.

Het is het debuut van de schrijfster, en hoewel dat soms in haar eenvoudige manier van vertellen duidelijk is, schrijft ze al ontzettend vlot en meeslepend.

Een heerlijk tussendoor verhaal met een mooi, ontroerend einde.



ISBN: 9789043530736

Uitgeverij: KokBoekencentrum

Pagina’s: 302

Prijs: 19,99




Geen opmerkingen:

Een reactie posten