maandag 19 maart 2018

Review: De Berlijnse luchtbrug – Barry TurnerNieuwe, intrigerende interpretatie van de ontstaansperiode van de Koude Oorlog, waarin de Berlijnse luchtbrug een cruciale rol speelde.
Berlijn 1948: een verdeelde stad in een verdeeld land Europa. De verwoeste Duitse hoofdstad lag bijna 200 kilometer in het door de Sovjet-Unie gecontroleerde Oost-Duitsland. Stalin wilde de westerse geallieerden eruit hebben. De VS, Frankrijk en Engeland waren vastbesloten om te blijven, maar ze hadden niet meer dan drie smalle luchtcorridors die de stad met het Westen verbonden. De Sovjet-leider was ervan overtuigd dat hij Berlijns vastberadenheid kon breken door de aanvoer van voedsel en brandstof af te snijden.
De overtuiging dat een hersteld Duitsland de beste garantie bood tegen de verspreiding van het communisme in Europa deed de Britten en Amerikanen besluiten de meeste ambitieuze hulpoperatie ooit op te zetten. Gedurende elf maanden, van juni 1948 tot mei 1949 zetten zijn door middel van een luchtbrug een grootste humanitaire hulpoperatie ooit op van meer dan 300.000 vluchten waarmee meer dan 2 miljoen ton voorraden naar het belegerde Berlijn werden gevlogen. Een actie die de Koude Oorlog mede bepaalde.


Het boek is goed geschreven en het is duidelijk dat de auteur het onderwerp minutieus heeft bestudeerd en onderzocht. De auteur geeft weer wat een opmerkelijke logistieke prestatie de luchtbrug was. Hij doet dit doormiddel van quotes en door nieuw materiaal uit Amerikaanse, Britse en Duitse archieven toe te voegen, samen met interviews van veteranen. We krijgen ook een gedetailleerde en scherpe weergave van de politieke geschiedenis van het begin van de Koude Oorlog. Het ontging me niet dat de auteur een grote betrokkenheid voor het onderwerp voelt, dat hij wist waarover hij het had. De auteur verduidelijkt hoe dicht we bij de derde wereldoorlog kwamen en suggereert dat het Amerikaanse diplomatie was die deze oorlog verhinderde.
Dit boek is een uitstekende manier om meer te leren over de Koude Oorlog.
Ondanks het zware en serieuze onderwerp is het vrij gemakkelijk en vlot te lezen en houdt het je aandacht vast.
Ik raad dit boek sterk aan, zowel aan geschiedenisliefhebbers van de Tweede Wereldoorlog, luchtvaartenthousiastelingen en iedereen die geïnteresseerd is in de Koude Oorlog.
Enkele foto’s in het midden geven de sfeer uit die tijd mooi weer en een paar kaarten in het begin van het boek situeren alles duidelijk.
Review door Tony

ISBN: 9789045215662
Uitgeverij: Karakter
Pagina’s: 335
Met foto’s
Hardcover
Prijs:  24,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten