zondag 11 februari 2018

Review: Hazelwoud – Melissa Albert


De zeventienjarige Alice is het grootste deel van haar leven samen met haar moeder op de vlucht geweest voor het ongeluk dat hen achtervolgt. Maar wanneer Alice' oma, schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt, lijkt het ongeluk hen in te halen: Alice'
moeder wordt ontvoerd door een man die zegt dat hij uit het Achterland komt - de dreigende bovennatuurlijke wereld uit haar oma's verhalen. Alice' enige aanwijzing is het bericht dat haar moeder voor haar achterlaat:


BLIJF WEG UIT HET HAZELWOUD

Alice heeft haar oma's fanatieke fans altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu zit er niets anders op: ze moet hulp vragen aan haar klasgenoot en Achterland-superfan Ellery Finch. Hij helpt haar gelukkig maar al te graag, al vraagt Alice zich wel af waarom hij zo gretig op haar aanbod ingaat. Om haar moeder terug te vinden, moeten Alice en Ellery afreizen naar het Hazelwoud, naar de wereld waar haar oma's sprookjes hun oorsprong vonden. Zal Alice er tijdens haar zoektocht achter
komen waar haar eigen verhaal begon... en vooral waar het misging?

Het is blijkbaar een verhaal bestemd voor jongvolwassenen, maar eerlijkgezegd vind ik het evengoed voor volwassenen geschikt.
Dat gezegd hebbende. Het verhaal bezit niet alleen een uitzonderlijk magische sfeer met veel originele wendingen en elementen, maar is bovendien ook in een passende stijl geschreven. Albert gebruikt de meest prachtige metaforen die ik ooit in een boek las. Ze zijn niet alleen treffend, maar ook verbeeldend en atypisch. Vaak dacht ik: hoe komt ze er toch op? Geniaal!
Albert schrijft vlot en geeft overal net genoeg uitleg bij zonder te veel uit te wijden. En het is geschreven in de ik-vorm, waar ik persoonlijk wel van houd.
Niet heel het boek speelt zich af in die ‘andere’ wereld, niet eens de helft. Wat ik persoonlijk niet erg vond, want je krijgt zo kans om de personages goed te leren kennen en de vreemde omstandigheden in hun leven. Bovendien word je op die manier druppelsgewijs met het bovennatuurlijke bekend, waardoor het allemaal realistischer overkomt.
Het verhaal zelf intrigeert van in het begin, de gebeurtenissen prikkelen voldoende om verder te willen lezen. Het is echter niet zo dat je op het puntje van je stoel zit en het boek niet kunt wegleggen, maar eerder als het lezen van een rustig voortkabbelend sprookje, echter dan wel van de duistere soort, waar happy endings niet vanzelfsprekend zijn en de dood de boventoon voert.
Albert geeft de fantasierijke verhalenwereld een eigen twist en maakt het zelfs geloofwaardig, zodat je zelfs al houd je niet van fantasie, absoluut van dit verhaal zult genieten.
De auteur neemt je mee in een even wonderbaarlijke als vreselijke wereld waarin elementen als moeder-dochter liefde, vriendschap, moed en volhouding heel erg belangrijk zijn.  
Aanrader!
Melissa Albert

ISBN: 9789048838967
Uitgeverij: Moon | Young Adult
Pagina’s: 334
Hardcover
Prijs: 19,99 €


Geen opmerkingen:

Een reactie posten