dinsdag 6 februari 2018

Review: Felle Streken – Brenda Meuleman


Een verrassende historische roman over een talentvolle schilder die gebukt gaat onder een groot geheim.
Najaar 1620. Antonie van Dyck, kunstschilder en voormalig wonderkind, is uitgegroeid tot een van de meest vermaarde schilders van Antwerpen. Hij werkt als hoofdassistent van Peter Paul Rubens aan een eervolle opdracht, die hem nog meer naamsbekendheid zal geven. Toch staat hij op het punt zijn leermeester, mentor en in zekere zin de vaderfiguur aan wie hij zijn ontwikkeling grotendeels dankt, te vertellen dat hij afscheid van hem neemt en de opdracht onvoltooid achterlaat. Antonie vertrekt naar Londen om te schilderen aan het hof van de excentrieke King James. Hij laat niet alleen Rubens achter, maar ook zijn familie. Vanwaar die haast? Waarom brengt hij de achterblijvers zo in moeilijkheden? En waartoe leidt dit alles?
Felle streken is een historische roman over de ontwikkeling van talent, blinde ambitie, prille liefde en over het streven om onder complexe omstandigheden het goede te blijven doen.


Al van haar eerste boek ben ik een groot fan van Meuleman. Ze weet de geschiedenis, de levens van historische figuren, boeiend en leerzaam neer te zetten.
Haar vlotte pen zorgt ervoor dat je het boek in één ruk wilt uitlezen. Geen beschrijving te kort of te lang, maar perfect in evenwicht. Haar schrijfstijl maakt geschiedenis meeslepend en voor iedereen toegankelijk.
Ik had nog niet veel gehoord of gelezen tot nu toe over deze schilder, Antonie van Dyck, dus was het des te interessanter. Hij was geen lieverdje alleszins, talentvol maar niet al te sociaal voelend. Je leert Antonie goed kennen. Zijn gedachten, emoties, zijn uitzonderlijke schilderstalent, zijn groei op persoonlijk en op artistiek vlak. Meuleman weet het allemaal even avontuurlijk en spannend te omschrijven.
Alles kluistert je aan de pagina’s, ook de intriges aan het hof en tussen de hofschilders onderling, alsook het tweede hoofdpersonage, Aline. Romantiek komt dus ook aan bod.
Het is een talent van Meuleman om gaten in de geschiedenis met aannemelijke en realistisch aandoende gebeurtenissen op te vullen. Het zou zo maar allemaal gebeurd kunnen zijn. 
Zeer sterk aanbevolen aan lezers van ieder genre!
Review door Tony
Brenda Meuleman

ISBN: 9789026340857
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Pagina’s: 269
Prijs: 20 €


Geen opmerkingen:

Een reactie posten