vrijdag 2 februari 2018

Review: De aarde huilt – Peter CozzensDe aarde huilt vertelt het meeslepende verhaal van de decennialange strijd tussen het Amerikaanse leger en de stammen van de Great Plains en de Rocky Mountains aan het eind van de negentiende eeuw. Na afloop van de Burgeroorlog zette het Amerikaanse leger zich aan de taak om het tot dan toe grotendeels onontgonnen Westen te veroveren – een tragische episode in de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten. De cultuur en levenswijze van de oorspronkelijke bewoners moesten plaatsmaken voor die van de kolonisten.

Cozzens toont ons niet alleen de veldslagen en campagnes, maar ook de slechte leefomstandigheden van de soldaten aan het front. We lezen over de waardeloze verdragen, de onderlinge strijd tussen stammen en facties, de mentaliteit van de indiaanse krijgers en de ethische vragen die de betrokken officieren van het Amerikaanse leger zich stelden.
In dit epische relaas van de Verovering van het Westen trekken beroemde en beruchte personages voorbij als Custer, Grant, Sherman, Woest Paard, Geronimo en Zittende Stier, maar ook talloze minder bekende betrokkenen, waardoor de lezer de gebeurtenissen van zeer nabij beleeft.

Buiten Amerika is deze donkere periode weinig bekend bij het grote publiek. Daarom vond ik het des te interessant om er eens goed in te duiken. Het boek van Cozzens was daar uitstekend voor geschikt, want hij gaat diep en gebruikt geen verbloemende en verzachtende trucjes.
De ondergang van de indiaanse samenleving wordt duidelijk en objectief beschreven. Er wordt ook breed op het onderwerp ingegaan, niet enkel de gebruikelijke gevechten, maar ook de intermenselijke en persoonlijke kant wordt niet vergeten. Alsook de problemen tussen de indiaanse stamleden onderling.
Enkele afbeeldingen en foto’s verlevendigen het historische verhaal nog meer.
We weten het, maar toch nog maar eens benadrukken dat het een uiterst treurig verhaal is. Cozzens beschrijft alles met veel oog voor detail, ook bij het omschrijven van de omgeving. Daar moet je als lezer dus wel tegen kunnen.
Verder een zeer aangrijpend en leerzaam werk dat nog lang nazindert.
Review door Tony
Peter Cozzens

ISBN: 9789025307806
Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep
Pagina’s: 694
Prijs: 34,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten