woensdag 19 april 2017

Review: Het binnenstebuiten kookboek - Dagelijkse inspiratie voor een betaalbare, snelle en gezonde maaltijd

In het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten wordt de kijker dagelijks, op TV én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur en eten en drinken. Het programma kent een keur aan experts. Zo gaan culinair expert Alain Caron en chef-kok Leon Mazairac het land in op zoek naar bijzondere en duurzame culinaire initiatieven terwijl hun collega-chef-koks Sharon de Miranda en Ramon Brugman twee keer per week in een keukenstudio een laagdrempelig, en betaalbaar of snel gerecht bereiden.

Net als in het populaire tv-programma bundelen de chef-koks ook voor dit kookboek hun krachten en schotelen de ze je lekkerste recepten voor. Geïnspireerd door haar kleurrijke achtergrond maakt Sharon gerechten uit alle windstreken. Ramon kookt met pure ingrediënten uit het seizoen. Sommelier Milton Verseput deelt bijzondere dranken en chef-kok Leon zorgt voor daarbij passende gerechten. Het BinnensteBuiten Kookboek bevat ruim 70 oude én nieuwe gerechten, aangevuld met inspirerende achtergrondverhalen van Alain Caron.

Ik ken het tv-programma waar dit kookboek op gebaseerd is niet, maar dat is ook helemaal niet nodig. Dit is een geweldig kookboek voor wie overzichtelijk en snel een lekkere maaltijd op tafel wil toveren. Er staan ook enkele recepten in die langere tijd in de keuken vereisen, maar de meeste zijn in een handomdraai klaargemaakt. Symbolen bij ieder recept maken je wegwijs; zo is er een symbool voor 'snel', dus gerechten voor als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, een symbool voor 'betaalbaar', voor recepten met simpele ingrediënten en een symbool voor 'werelds' met een internationaal allure. Voor ieder wat wils dus.

Zitten er innoverende recepten bij? Niet per se, maar wel originele combinaties of gerechten die je triggeren om eens anders te koken, outside the box te denken.
Wat ik bijzonder leuk vond, is dat de meeste gerechten met een dranktip vergezeld gaan. Bijvoorbeeld bij het soepje van aardappel en mierikswortel wordt aangeraden om er een Ollorosso sherry bij te drinken. Daarnaast ook een tip voor het gerecht zelf, bijvoorbeeld welke keukenapparatuur het beste te gebruiken. Ook de recepten zijn duidelijk en overzichtelijk.

Geen twijfel hoe iets klaar te maken of wat er bedoeld wordt. Tussen de recepten door vind je leuke informatieve pagina's over bijvoorbeeld Limoncello, koffie, kaas, vis etc. Mensen die gepassioneerd zijn door een bepaald voedsel komen aan het woord, waarna een recept met dit ingrediënt volgt. De onderverdeling is als volgt: borrel, vlees, vis, vega, zoet en ten slotte een receptenindex.
Iedereen zal met dit kookboek aan zijn trekken komen, of je nu veel of weinig tijd hebt, aan een budget gebonden bent of niet of een vleeseter of vegetariër bent.

ISBN: 9789048837113
Uitgeverij: Carrera Culinair
Hardcover

Prijs: 29,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten