vrijdag 7 april 2017

Review: De spionne - Jean Echenoz


Constance weet niets van de spionagewereld als ze wordt geronseld voor een opdracht in Noord-Korea. Maar ze gaat, versiert een kaderlid en peutert in de slaapkamer staatsgeheimen van hem los. Het lot van een spionne kan helaas snel keren, en Constance moet het hermetisch afgesloten land zien te ontvluchten. Veel hulp valt daarbij niet te verwachten van de twee slimmeriken die zijn ingehuurd om haar te beschermen.


Een compleet geschift verhaal. Zo'n boek dat er uitspringt, waar je bijna geen enkel boek mee kunt vergelijken. Bizar, gek, het houdt geen steek; dat zijn omschrijvingen die het eerst bij me opkomen.
En toch zat alles goed in elkaar en naar het einde toe klopt het ook allemaal, valt alles op zijn plek.
Constance wordt ontvoerd en opgeleid als spionne. Maar het komt haar eigenlijk goed uit dat ze ontvoerd wordt, want ze wilde toch al weg bij haar man. Haar man gaat eveneens amper naar haar op zoek, is ook blij dat ie van haar af is. Snap je een beetje het absurde hierin?
Het is dus enerzijds een ongeloofwaardig verhaal, maar anderzijds ook geloofwaardig; alles wordt op het einde uitgelegd. Hoe dan ook, ik vond het boeiend tot de laatste pagina en soms grappig; een mooi satirisch verhaal. Ik dacht vaak: hoe komt die auteur hier op? Waar haalt ie het vandaan?
Ook de personages zijn tof en leuk om te volgen en de schrijfstijl is ronduit apart.
Ondanks of misschien wel door al die rare gebeurtenissen wil je gewoon continu verder lezen.
Ja, toch wel een aanrader en een dikke 3 op 5.
(recensie door Bolle)
Jean Echenoz

ISBN: 9789044536324
Uitgeverij: De Geus
Pagina's: 288

Prijs: 18,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten