maandag 13 maart 2017

Review: Ragdoll - Daniel Cole


Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd?

Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en de zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden?


Een goede, degelijke thriller: er zijn er veel van, maar soms springt er eens eentje uit, zoals dit debuut van Cole. Als hij deze kwaliteit in zijn volgende boeken weet te behouden, of zelfs te verbeteren, staat hem een mooie toekomst als schrijver te wachten (heeft ie al, maar alla).
Wolf, die in het verleden een seriemoordenaar bijna vermoord heeft en daardoor meer dan een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef, is een rechercheur die je meteen mag. Hij heeft al voldoende diepgang, duisterheid en menselijkheid in hem om hem als een persoon van vlees en bloed te zien. Een rechercheur die niet klakkeloos de regeltjes volgt, maar eerder one-of-a-kind, waar gerechtigheid belangrijker is dan de wet tot de letter volgen. Gevaarlijk misschien, maar toch denk je: zo zouden ze allemaal mogen zijn. Dus ja, Wolf wekt sympathie op.
Ook de andere personages vond ik stuk voor stuk erg leuk om te volgen: Baxter met haar harde façade maar zachte inborst, Edmunds met zijn naïeve genialiteit en zelfs Andrea, de ex van Wolf en een journaliste, mocht ik meer dan ik wilde toegeven.
Cole is ook erg goed in dialogen en vaak heb ik moeten grinniken om wat de personages zeiden of hoe ze reageerden. Het maakt het allemaal enorm levendig en echt.
De auteur weet je naar het einde toe op het verkeerde been te zetten, meer dan eens. En dat is tegenwoordig volgens mij geen makkelijke opgave meer.
Spannende thriller met bewogen personages, angstaanjagend en verslavend, vlotte schrijfstijl en originele wendingen.
Ga ik nog boeken van Daniel Cole lezen? Zeker weten! Een thrillerschrijver om in de gaten te houden; zijn debuut is meer dan geslaagd.
En oja, het boek zelf, de zijkant van de kaft, heeft ook nog eens een speciaal ontwerp dat een originele blikvanger is. Chapeau aan de uitgeverij, alleen daarom al zou je het boek aanschaffen.
Daniel Cole

ISBN: 9789024574988
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 399

Prijs: 17,50 tijdelijk t/m 2 april 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten