Appetites is Bourdains eerste kookboek
in ruim tien jaar en bevat een verzameling van zijn favoriete gerechten uit
meer dan veertig jaar professioneel koken en wereldreizen. Na vele jaren waarin
hij meer dan tweehonderd dagen op reis was, vermaakt hij zich sinds hij vader
is nu vooral thuis. Het resultaat is een uniek kook- en entertainboek voor de
thuiskok, met eigen recepten en gerechten die hij op zijn reizen heeft leren
kennen, vertaald in een effectief strijdplan waarvan je gasten gegarandeerd
onder de indruk zullen zijn.
Wat een schitterend kunstwerk, dit boek. De
uitvoering, de teksten, foto's, cover, werkelijk alles is één artistiek
kookboekhoogstandje. Ik zou zelfs durven zeggen: zelfs al heb je niks met
koken, dan nog is dit boek een lust... maar dan voor het oog. Sommige foto's
zullen misschien ronduit shockerend zijn voor sommigen, andere dan weer
hilarisch, eerlijk of gewoon mooi.
Eerst over de auteur: Anthony Bourdain,
wellicht de enfant terrible van de
culinaire wereld te noemen, de wild child
van het koken en reiziger door internationale keukens, is dus zeker een geval
apart te noemen. Hij bewandelt niet de gecultiveerde culinaire weg, maar zoekt
de oude waarden van de traditionele keukens. Liever een zijsteegje in, dan op
de boulevard gaan eten, dat is zijn mening, en een goeie ook!
Het boek is niet enkel gericht op recepten
of voedsel, maar op het leven in het algemeen, familie en gezelligheid. Hij
brengt gerechten terug in hun originele vorm, zoals ze bedoeld waren, zoals
bijvoorbeeld Caesarsalade zonder kip (inderdaad, het hoort er niet bij!).
Er zijn te veel lekkere gerechten in te
vinden om hier even op te noemen, zelfs enkele voor de pescotariërs. Hoofdgerechten, bijgerechten, pasta's,
salades, soepen, noem maar op, het passeert de revue.
Een van mijn favoriete was de linguine met venusschelpjes. Laat ik een paar ingrediënten opnoemen om
het water in je mond te krijgen: look, chilivlokken, witte wijn... Of de
macaroni met kaas, een gerecht dat iedereen kent, haast wereldwijd, maar met
het recept in dit boek veel meer smaak krijgt en authentieker proeft.
Het is
echte streetfood, geen volledige
maaltijden, maar foodtruck eten zonder de truck. Smaakvol, gemakkelijk te bereiden
festivalvoedsel. Het gaat altijd heel goed samen met veel drank.
Dit kookboek is een van de mooiste die ik
ooit gezien heb. Eerlijke gerechten door een eerlijke gast met een randje af. Het
bourgondisch leven: eten, gezelschap, de beleving van samen aan tafel zitten of
uit het handje of in bed, met alles eromheen.
Behalve aan de vegetariërs zou ik zeggen:
KOPEN!
ISBN: 9789048836994
Uitgeverij: Overamstel uitgevers/Carrera
Culinair
Hardcover
Prijs: 29,99
Anthony Bourdain
Geen opmerkingen:
Een reactie posten