maandag 2 januari 2017

Review: Americana - Joost Zwagerman + VLOG


‘Wat Zwagerman denkt en weet, wil ik ook denken en weten,’ zei Peter Buwalda bij de verschijning van Americana – Zwagermans bejubelde magnum opus over de Amerikaanse literatuur, film, beeldende kunst, fotografie, popmuziek et cetera. Ze spraken veel over hun gezamenlijke liefde voor de Amerikaanse cultuur, en Buwalda hield een vlammende rede tijdens de boekpresentatie. Nu zal hij een handzame Americana selecteren en inleiden.


Gek op Amerika, ja, dat weet onderhand iedereen die me een beetje kent. Al enkele malen gereisd door dat land, road trips, getrouwd in Vegas, al vele fictieboeken gelezen die in Amerika afspelen, maar nooit eerder een dergelijk inzichtelijk 'verslag' over de cultuur van het land gelezen, tot ik in 'Americana' begon.
Dat is werkelijk reizen doorheen de vele kunstige, gecompliceerde en vaak eenvoudige lagen van dit intrigerende en controversiële land. Nu wil ik nog vaker daarheen of op zijn minst al die boeken, films en dergelijke lezen en zien waar Zwagerman het over heeft.
Objectief en met steeds scherpe, heldere observaties geeft deze uitstekende gids zijn denken en zien weer, analyseert hij de waarde van vele literaire en artistieke Amerikaanse talenten. Als je na het lezen van dit boek niet ontzettend zin hebt om alles te verslinden waar hij het over heeft, dan heb je met gesloten ogen gelezen. Mijn nieuwsgierigheid was alleszins enorm geprikkeld.
Ook de manier van schrijven: meeslepend, prozaïsch en enorm beeldend. Ik kon het boek moeilijk wegleggen. Als je nooit geïnteresseerd was in de Amerikaanse geschiedenis van literatuur, beeld en kunst, dan zul je het zeker zijn na dit boek. Voor degenen die er helemaal niets over weten, zal dit een enorme eyeopener zijn.
De auteur weet overduidelijk veel over de onderwerpen, kent ze door en door. Je zult niet enkel meer aan de oppervlakte schrapen van de Amerikaanse cultuur, maar een dieptekennis hebben waar je zelfs de Amerikanen mee jaloers zal kunnen maken. 
Gekruid met enkele zwart-wit illustraties.
Een schitterend lofverhaal over de Amerikaanse cultuur, geschreven met een boeiende, vlotte pen en met vernieuwende, interessante inzichten.
Aanrader voor de film- boeken- musea- amerika- leesgek!!!
Joost Zwagerman

ISBN: 9789029506885
Uitgeverij: Arbeiderspers
Pagina's: 475

Prijs: 24,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten