zaterdag 31 december 2016

Review: De verlossing van Liesbeth Bede - Sophie Zijlstra


Er wonen aardige mensen in Luttelgeest: sportieve ouders met hoogbegaafde kinderen, eerlijke beroepen en grote, glanzende auto's. Een klein paradijs, dat Luttelgeest. Liesbeth Bede verhuist naar het stadje omdat ze denkt dat ze er gelukkig kan worden, en de buurtbewoners ontvangen haar hartelijk.

Toch zijn er aanwijzingen dat niet alles is wat het lijkt. Waarom rennen de jongens op school rondjes door de gymzaal terwijl de temperatuur er kunstmatig onder nul gehouden wordt? En wat doen de vrouwen van Luttelgeest iedere vrijdagavond? Liesbeth Bede heeft niets te vrezen zolang ze zich conformeert aan het hogere doel dat deze vrouwen nastreven. Maar het gaat mis zodra ze buiten de lijntjes kleurt.


Liesbeth Bede komt te wonen in een matriarchale gemeenschap. Daar wordt ze door een vrouwelijke geneticus gevraagd om haar te vergezellen naar Azië voor een onderzoek naar een mierensoort die mannetjes uitschakelt.
Af en toe, vaak zelfs, komt het verhaal onrealistisch en raar over. Mij houdt dat niet tegen, ik vond die absurditeit wel wat hebben, en Zijlstra komt er door de nodige humor en elegante stijl ook mee weg. Soms vroeg ik me wel af of er geen biografische gegevens van de auteur in verwerkt zaten.
Hoewel het vlot leest in het begin, regelmatig een ironische inslag heeft en herkenbaar is, wordt het naar het einde toe een beetje langdradig. Gelukkig zitten er verrassende wendingen in, wendingen waarvan je aanvankelijk denkt dat ze niet in het verhaal passen, maar dan achteraf toch een mooi geheel vormen.
Er hangt verderop in het boek ook een onheilspellende sfeer wat de auteur haarscherp weergegeven heeft. Het verhaal is misschien minder toegankelijk voor het grote publiek, maar zal zeer gesmaakt worden door een select lezersgroepje, want origineel is het des te meer en daar alleen al scoort de auteur veel punten mee. De sceptische lezer zal echter niet overtuigd zijn.
Op het eind word je getrakteerd op een onverwachte ontknoping die toch een vaag onbevredigend gevoel achterlaat.
Aanrader? Ja, zeker wel, al is het maar omdat er weinig verhalen verschijnen die me nog kunnen verbazen of met originaliteit gooien alsof het niets is. Alleen daarom al zou ik zeggen: lezen!

Review door gastblogster Bolle.
Sophie Zijlstra

ISBN: 9789021403458 
Uitgeverij: Querido
Pagina's: 384

Prijs: 18,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten