zondag 12 juni 2016

Review: Tinnen soldaten - Christopher Golden


Volgens Stephen King is Christopher Golden 'de real deal' en Tinnen soldaten werd door Scott Sigler al 'een unieke mix van Terminator en Saving Private Ryan' genoemd. Het is dan ook een hoogst actuele sf-blockbusterthriller over drones, terrorisme en hypermoderne oorlogsvoering.
De wereld staat aan de afgrond en kan alleen gered worden door robotsoldaten die in oorlogsgebieden worden losgelaten en op duizenden kilometers afstand worden bestuurd door elitesoldaten. Danny Kelso is zo'n 'tinnen soldaat', die vanuit een Duitse bunker zijn machine door de verwoeste straten van Syrië leidt. Tijdens zijn shift zorgt een terroristische aanslag voor een wereldwijde stroomstoring. Voor de soldaten begint er een race tegen de klok om de strijd te winnen - maar Danny's robot blijft actief, en zijn geest zit gevangen in deze machine...

Als ze hier geen film van maken, dan begrijp ik er geen snars van; dit verhaal is er gewoon voor gemaakt. Het is flitsend, spannend en stoer. Het gaat over technologie, net genoeg, niet te veel dat je er een overdosis van krijgt. Ook de actie is netjes gedoseerd.
Hoewel het onderwerp erg hip is: de apocalyps, de ondergang van onze moderne maatschappij, wordt het in dit verhaal toch op een originele manier gegeven en steekt het zeker boven de vele andere uit. Golden weet gelukkig uit de buurt te blijven van clichés.
Normaal ben ik niet meer zo te vinden voor dit soort actie-techno-thriller boeken, maar deze wekte mijn nieuwsgierigheid en heeft die gelukkig uitstekend weten te bevredigen.
Golden valt niet op door zijn schrijfstijl of door bepaalde andere kenmerken, maar alles samen vormt het boek een heel erg aangenaam en zowel ontspannend als spannend geheel, wat een groot publiek zal aanspreken.
Waarschijnlijk komt er een vervolg op en dat wil ik graag lezen. Kortom, een leuk, pakkend verhaal van een schrijver die ik voortaan nauwlettend in het oog zal houden.
Christopher Golden

ISBN: 9789024562688
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 380

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten