zondag 26 juni 2016

Review: De misdaad van graaf Neville - Amélie Nothomb + VLOG


Amélie Nothomb neemt ons mee naar haar thuisland België en in het bijzonder naar het aristocratische Belgische milieu. De wereld van graven en gravinnen, buitenhuizen, golftoernooien en extravagante feesten.
Maar wat stelt een adellijke titel in de eenentwintigste eeuw nog voor? Met oog voor detail toont Nothomb de tragiek van het gezin Neville, dat nog wel een titel heeft, maar geen geld. Ze moeten het prachtige familiekasteel verkopen. Nog eenmaal zullen zij, traditiegetrouw, een tuinfeest geven, waarbij de champagne rijkelijk zal vloeien. Maar als een waarzegster graaf Neville voorspelt dat hij op het feest een van zijn gasten zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op scherp te staan. Zal de voorspelling uitkomen en zal de graaf als moordenaar de geschiedenis ingaan? De misdaad van graaf Neville is een moderne, literaire parel, die meteen aanvoelt als een classic: scherp, elegant en vol verbeeldingskracht.

Een moderne Griekse tragedie of een hedendaags shakespeareaans drama, dat is het verhaal in een notendop. Maar het is veel meer dan dat en laat ik al meteen duidelijk maken dat ik enorm van deze novelle, met zijn knotsgekke, maar toch realistische personages, genoten heb.  Graaf Neville, met zijn zwaarmoedige en toch optimistische karakter, sluit je al heel gauw in je hart.  Hoewel de basis van het verhaal - een voorspelde moord door een waarzegster - misschien niet origineel is, is de uitvoering ervan het des te meer. Je wordt continu op het verkeerde been gezet en het einde is zeker onverwachts te noemen. Nothomb speelt met dialogen en omschrijvingen, walst je met veel flair en humor doorheen de pagina's. Het verhaal is zowel scherp en to the point als sprookjesachtig, en dat wisselt van pagina tot pagina waardoor je verrast en nieuwsgierig blijft tot het einde.
Een novelle met veel diepgang en toch luchtig en (tragi)komisch.
Chapeau Nothomb, je hebt er een fan bij.

Amélie Nothomb

ISBN: 9789401605328
Uitgeverij: Xander
Pagina's: 111 (hardcover)
Prijs: 19,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten