zaterdag 6 januari 2024

Review: Vlucht naar de top - Stephen King



Een wanhopige man probeert een tv-spel te winnen, waarin het enige doel is om in leven te blijven.

In Vlucht naar de top van Stephen King vallen De Hongerspelen en Squid Game in het niet bij de gruwelijke wedstrijd waar Ben Richards in terechtkomt…

Op jacht naar hoge kijkcijfers worden er steeds extremere televisiespelletjes bedacht. Kandidaten genoeg: de werkloosheid is hoog en uitkeringen zijn er niet. Ben Richards, achtentwintig jaar, is de wanhoop nabij. Zijn dochtertje is ziek en geld om medicijnen te kopen heeft hij niet. Ben schrijft zich in als kandidaat voor het spel Vlucht naar de top. Hoofdprijs: één miljard dollar. Het spel: een jacht op leven en dood...

King schreef Vlucht naar de top onder zijn pseudoniem Richard Bachman. Het werd in 1987 verfilmd door Paul Michael Glaser met o.a. Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Een nieuwe film is in de maak onder regie van Edgar Wright.
Of het nou een oud of een nieuw verhaal is van King; ze zijn allemaal stuk voor stuk ontzettend goed.
Zijn fantastische schrijfstijl, zowel diepgaand als vlot, zuigen je het verhaal in, en er is geen boek van hem dat ik niet in één ruk uitlees.

Je leeft volledig mee met het hoofdpersonage, Ben. Zijn wanhoop, motivatie, doorzetting zijn tastbaar, maar dat komt ook omdat King naast het verzinnen van bijzondere plots, ook heel sterk is in het neerzetten van geloofwaardige, menselijke personages.

Ook het einde is weer "explosief" goed gevonden.
Het enige waar ik me een beetje aan stoorde, was het grote lettertype, maar dat went wel na een paar hoofdstukken.

Opnieuw een meeslepend, fantasierijk verhaal van de meesterverteller.

Nederlands 
Paperback 
9789024578030 
20 juni 2017 
240 pagina's
Luitingh-Sijthoff
20,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten