donderdag 11 januari 2024

Review: De laatste nacht - Martin Österdahl



Op een vroege nieuwjaarsochtend stuit de politie van Nacka op een macaber slagveld bij een van de landhuizen aan het meer. Op de bodem van het lege zwembad liggen twee naakte, gruwelijk toegetakelde lichamen.

De smoorverliefde tieners Ebba en Marlon hebben op oudejaarsavond een diner gepland om hun ouders voor het eerst met elkaar te laten kennismaken. Een feestelijk etentje wordt het allerminst. Onverwacht gedeelde verledens en geheimen maken het aan tafel almaar beklemmender en ongemakkelijker. Een avond met verwoestende gevolgen voor alle betrokkenen.

Het speelt zich grotendeels af op oudejaarsavond, en daarnaast zijn er flashbacks naar achttien jaar daarvoor, want toen is er iets gebeurd wat voor alle aanwezigen aan de feesttafel verstrekkende gevolgen heeft gehad. 

Het begint gelijk sterk met twee lijken in een leeg zwembad. Maar wie zijn ze en wat is er gebeurd? Daarnaast zijn er zware opiaten gestolen uit de hospice waar Lisa als hoofdverpleegkundige werkt. Dat speelt ook een grote rol in het verhaal, want wie heeft haar pasje gebruikt om ze te kunnen stelen?

Verwacht je aan een donkere thriller met heel veel twisten. Hoewel ik een beetje een vermoeden had wat er gebeurd was in het verleden, had ik het toch niet helemaal juist. Er wachtte me dan ook een serieuze verrassing, en het einde was een knaller, in alle betekenissen.

De vlotte schrijfstijl, filmisch weergegeven, zorgt ervoor dat het boek in no-time uit is. Het is no-nonsense geschreven, maar toch met genoeg diepgang in de personages.

Een ijzersterke thriller.

Nederlands 
Paperback 
9789044548679 
12 december 2023 
320 pagina's
De Geus
19,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten