vrijdag 24 februari 2023

Review: Het woud van Birnam - Eleanor Catton



In Het Woud van Birnam vertelt Booker Prize-winnaar Eleanor Catton het plotgedreven verhaal van de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting, die samen met vrienden een guerrillatuindersgroep oprichtte, Het Woud van Birnam. Maar wie is te vertrouwen?

Vijf jaar geleden richtte de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting samen met vrienden een activistisch tuinderscollectief op, Birnam Wood. Dit ongeregelde collectief van bevriende kunstenaars plant gewassen op verwilderde plekken: in bermen, verlaten parken en niet-onderhouden tuinen, om er later van te oogsten. Jarenlang komen ze niet uit de kosten, maar dat lijkt te gaan veranderen als Mira een gouden kans in de schoot geworpen krijgt. Door een aardverschuiving is de stad Thorndike van de buitenwereld afgesloten. Een grote boerderij is daardoor zo geïsoleerd geraakt dat die door het collectief gebruikt zou kunnen worden.

Maar ook Robert Lemoine, een mysterieuze Amerikaanse miljardair, heeft zijn oog laten vallen op de boerderij en het bijbehorende land. Hij wil er een bunker bouwen waar hij veilig zal zijn als het einde der tijden er is, of althans, dat vertelt hij Mira als hij haar er tegenkomt. Ze zijn totaal tegengesteld, maar Lemoine raakt geïntrigeerd door haar en hij stelt voor dat Birnam Wood het land gaat bewerken. Meteen rijst de vraag: kunnen ze hem wel vertrouwen? En bovendien: kunnen ze elkáár vertrouwen wanneer de ideologie van het collectief op de proef wordt gesteld?

Met Het Woud van Birnam schreef Eleanor Catton een psychologische en intelligente roman over de menselijke drang om het eigen voortbestaan altijd voorop te stellen.

Met dit boek trad ik wat uit mijn comfortzone, wat af en toe wel eens nodig is, vind ik, en ik heb ervan genoten.
Dit boek is niet meteen in een vakje te stoppen en is behoorlijk literair geschreven. Lange zinnen, dure woorden en heel veel reflecties van de karakters. Op zich niks verkeerd mee uiteraard en nogmaals: ik ben blij dat ik dit boek opgepakt heb.
De auteur vertelt het verhaal vooral door de personages, door ze heel diep uit te lichten, hun verledens, gedachten, gevoelens, motivaties etc. Je moet er dus wel van houden om vooral uitgebreide karakterbeschrijvingen te lezen, wat ik af en toe wel doe, en vooral in dit boek heel erg geslaagd vond.
Het is intelligent geschreven en je steekt er ook heel wat van op over de politiek, de technologie, multinationals, het milieu etc.
Op het einde neemt het verhaal een paar serieuze wendingen die het plots spannend maken. 
Een roman op hoog niveau!

Nederlands 
Paperback 
9789026361487 
10 februari 2023 
400 pagina's
26,99 euro
Ambo|Anthos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten