zaterdag 18 februari 2023

Review: De koopman van Kanton (Jan Bekker Teerlink 1759 - 1832) - Roelof van Gelder


De ondernemende Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink (1759-1832) verbleef vier jaar lang in Kanton, de grootste havenstad van China. Op de terugreis namen de Engelsen zijn schip vol thee, porselein en zijde in beslag.

Nog tweemaal voer Teerlink naar China en ook op die beide terugreizen werd hij gekaapt en verloor hij schip en lading. Vijandelijke schepen bleken dus keer op keer bijna onoverwinnelijke hindernissen om China te bereiken en om heelhuids terug te varen. Roelof van Gelder vond in Londen Teerlinks eveneens in beslag genomen privéarchief terug, op grond waarvan hij diens avontuurlijke leven kon reconstrueren.

Ondanks zijn tegenslagen (en veel kiespijn) behield Teerlink een opgeruimd humeur, zoals te lezen valt in zijn honderden brieven, die handelen over thee, liefde, commercie en wijn. Hij eindigde zijn veelbewogen leven als wijnboer in Frankrijk.

De koopman van Kanton geeft een in zijn gedetailleerdheid uniek inzicht in het leven van één man: een klein, maar onmisbaar radertje in de gecompliceerde Nederlands-Chinese handel. Van Gelder schrijft beeldend over de fascinerende wereld van Chinese en Europese kooplieden, van reders, zeeofficieren en hun achterblijvende vrouwen in de turbulente tijd van de napoleontische oorlogen.

Review door Tony

Dit is één van de meest verbazingwekkende historische boeken die ik gelezen heb in jaren. Van Gelder heeft de kriebels gekregen tijdens een archiefonderzoek dat hij deed en het ontdekken van een rode portefeuille. Deze prikkeling zette hem ertoe aan om een reconstructie en biografie te maken van de koopman Teerlink, die rond 1800 leefde. 

Naast een geweldige schrijfstijl en indeling heeft de auteur hier een prachtverhaal opgedoken uit de geschiedenis, begeleid door verschillende afbeeldingen en foto's die het verhaal nog sterker maken.

Nog nooit heb ik meegemaakt dat ik zo werd meegetrokken op zulke fascinerende reizen die me meesleepten naar een andere eeuw en hoe het leven er toen was. Door mee te reizen door het leven van Teerlink, geeft de auteur, als je favoriete leraar, aan hoe de theehandel gedaan werd door de VOC en dat tot in de kleinste details. 

Als je denkt dat je een avontuurlijk leven hebt gehad, vergeet het maar, Teerlink werd door meerdere kapers gevangen genomen,is meerdere keren zijn fortuin kwijtgeraakt, heeft in verschillende landen gewoond en heeft meerdere liefdes gekend, en toch bleef hij positief. 

Uiteindelijk doet de pracht van het hele verhaal in dit boek je vermoeden dat het uit de duim gezogen moet zijn, en al was dat zo, dan doet het niks af aan het immense leesplezier. Ik was emotioneel heel erg betrokken bij het leven van Teerlink en vond het verschrikkelijk toen het boek uit was.

Nederlands 

Hardcover 

9789044648164 

03 oktober 2022 

336 pagina's

32,50 euro

Prometheus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten