woensdag 28 april 2021

Review: De volksverhuizingen – Dick Harrison

 


'De volksverhuizingen' van Dick Harrison is een meeslepend geschreven, diepgravend geschiedenisboek over de periode van de volksverhuizingen, tussen de Romeinse tijd en de middeleeuwen in Europa

De volksverhuizingen van Dick Harrison geeft ons een rijk beeld van West-Europa in de vroege middeleeuwen. Toen de Pax Romana in stukken brak verspreidden woeste hordes Germanen en Hunnen zich over heel Europa op zoek naar graan en goud. Bestsellerauteur Dick Harrison nuanceert het beeld van die barbaarse plunderpartijen en werpt licht op de waarheid achter de mythe van chaos en verwoestingen. In het boek ontmoeten we individuele mensen: krijgers en heiligen, boeren en heersers. De volksverhuizingen geeft ons een fascinerend en complex beeld van West-Europa in de overgang tussen de oudheid en de vroege middeleeuwen.

Op het eerste gezicht een mooie, dikke pil, luxe uitgave, stijlvolle cover en het ziet eruit als een zware dobber.

Dat is het ook. Het is een zeer goed uitgewerkt boek dat de geschiedenis weergeeft van zo’n kleine vierhonderd jaar met daarin bekende en minder bekende koningen en andere rangen en standen van mensen. Het begint al snel te duizelen als je je realiseert hoeveel verschillende volkeren Europa overspoeld hebben en een deel ervan uit zal maken en zelfs in de vergetelheid zijn geraakt.

Het gaat over klassiekers, zoals het Roelands lied en Koning Arthur, maar ook over andere koningen en heersers van minder bekende faam en naam.

Er staat zoveel in het boek over die woelige geschiedenis die de klassieke oudheid verbindt met de middelleeuwen dat het af en toe een beetje teveel wordt, teveel gegevens.

Voor de meeste lezers zal het een te droge kost zijn om met plezier te lezen, maar degenen die van geschiedenis houden en er een diepe interesse voor hebben, zullen zich met dit boek goed kunnen informeren en amuseren.

Bijna zeshonderd pagina’s lang neemt Harrison je mee en laat je kennismaken met een stukje geschiedenis van Europa waar de meesten geen weet of besef van hebben.

Het leest niet al te vlot, door de overvloed aan informatie, en is echt voor de hardcore liefhebber.

Mooi van de auteur is dat hij niet bang is om zijn eigen mening te geven en ideeën over bepaalde punten naar voren te brengen of bestaande theorieën te bekritiseren.

Drie en een half op vijf sterren

Review door Tony

 

ISBN: 9789401917001

 

Uitgeverij: Omniboek

Hardcover

Pagina’s: 655

 

Prijs: 39,99€

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten