woensdag 13 januari 2021

Review: Overlevingslied – Paul Tremblay

 


Overlevingslied is een griezelig horrorverhaal van Paul Tremblay, een van de favoriete schrijvers van Stephen King en winnaar van de Bram Stoker award voor Superior Fiction in 2018. Massachusetts wordt geteisterd door een verraderlijk virus met de symptomen van hondsdolheid en dat wordt verspreid door speeksel. Maar in tegenstelling tot hondsdolheid, heeft deze ongekende ziekte een angstaanjagend korte incubatietijd van een uur. Besmette patiënten worden knettergek en ervaren een drang om zoveel mogelijk andere mensen te bijten en infecteren, vooraleer hen een onvermijdelijke dood wacht. De ziekenhuis zijn overvol, de hysterie is uitgebroken, mensen leven in quarantaine en een avondklok is ingesteld. En toch lijken de noodprotocollen van de regering te haperen. Dokter Ramola "Rams" Sherman, een zachtaardige kinderarts krijgt een hysterische oproep van haar hoogzwangere vriendin, Nathalie. Nathalie’s man is vermoord, nadat hij venijnig aangevallen werd door een besmette buur. In een poging haar man te redden, werd ook Nathalie gebeten. Zullen Nathalie en Rams de huiveringwekkende, en soms dodelijke uitdagingen op hun pad overwinnen en zullen ze het leven van Nathalie en haar ongeboren kind kunnen redden?

Een pijnlijk realistische versie van het zombieverhaal, in die zin dat het zomaar zou kunnen gebeuren. En door de huidige corona-crisis voelt het verhaal nog dichterbij.

Tremblay neemt de lezer mee in het kielzog van twee goede vriendinnen. Nathalie is hoogzwanger, maar ook geïnfecteerd. De baby moet er dus met een keizersnede uitgehaald worden voor ze volledig ‘zombie’ is geworden. Dr. Ramola, haar beste vriendin, begeleidt haar op weg naar het ziekenhuis. De innige vriendschap tussen de twee vrouwen is prachtig door de auteur weergegeven, haast fysiek voelbaar en absoluut ontroerend.

Daarnaast zit er ontzettend veel actie in het verhaal; daar moet je dus wel van houden.

Tremblay heeft een aparte schrijfstijl wat je niet bij een horrorverhaal zou verwachten, eerder bij een literaire roman. Daardoor misschien iets minder vlot leesbaar, maar niettemin heel mooi geschreven. Het verhaal is ook origineel opgebouwd: een prelude waarin het begin van de uitbraak via facebookberichten wordt weergegeven, daarnaast hoofdstukken uit het oogpunt van Ramola, hoofdstukken waarin Nathalie spraakberichten in haar telefoon voor haar ongeboren dochter achterlaat, en een postlude waarover ik het niet zal hebben, want dan geef ik spoilers weg.

Nathalie en Ramola worden op een gegeven moment ook geholpen door twee grappige, leuke tienerjongens. Wanneer hun wegen zich splitsen, krijgen we toch nog een hoofdstuk waarin we lezen hoe het de jongens verder vergaat. Dat is wel fijn en op die manier krijgen we alle facetten van de uitbraak te lezen, wat het bijzonder interessant maakt.  

Een horrorverhaal (met expliciet bloederige scénes, bij deze gewaarschuwd) dat bijzonder geloofwaardig overkomt.

4 op 5 sterren.

 

ISBN: 9789024592562

 

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 283

 

Prijs: 20,99 €

Geen opmerkingen:

Een reactie posten