zaterdag 23 januari 2021

Review: Het oudste geheugen op aarde – Herman Clerinx


 

Wat zocht koning Bran op het Eiland der Vrouwen? Waar komen kraaien zo groot als een hond vandaan? Welke nevengevolgen heeft een liefdesdrank? Bestaat een god van de overvloed? Hoe zal een man nooit iets vergeten? Waarom verblijft een zeemeermin driehonderd jaren in een grot? Wie schenkt Merlijn zijn gouden harp? Herman Clerinx, Keltenkenner bij uitstek, deed een greep in het verhalenaanbod van de oude Ieren, Welshmen, Cornishmen en Bretoenen. Hij bevrijdde hun mythen en legenden van hun middeleeuwse stof en toverde ze om tot vertellingen van een onwezenlijke schoonheid. Zijn verhalen uit de Keltische wereld rukken de lezer uit de werkelijkheid en dompelen hem onder in een universum vol ongeremde fantasie, ongekende magie en ongetemde liefde.

Review door Tony

Een collectie van feeërieke verhalen, afkomstig van de oude Kelten. Kortverhalen die je het gevoel geven bij een kampvuur te zitten en de mythes van de Kelten en Ieren rechtstreeks te horen vertellen.

Heel goed leesbaar geschreven, met een scheut poëzie en mystiek.

De verhalen zijn eveneens op een mooie tijdslijn geplaatst. Ze beginnen op het eiland van de vrouwen en eindigen met de komst van Arthur en Merlijn. Elk verhaal is een pareltje op zich en het is verbazingwekkend hoeveel vergelijkingen er zijn met andere culturen en verhalen. Het doet je afvragen wie er eerst was en hoe ze elkaar beïnvloed hebben.

Verhalen over prachtige vrouwen, moedige mannen, gevaarlijke wezens en koninkrijken.

De auteur geeft op het einde van het boek een uitgebreide uitleg van de geschiedenis en de archeologie van de Kelten. Een leuke, informatieve toevoeging. En hij geeft ook nog eens uitleg over de verhalen; de speciale betekenissen en plaatsnamen.

Prachtige, charmante verhalen alsof je naar een bard zit te luisteren.

Vijf op vijf sterren.

 

ISBN: 9789044543933

 

Uitgeverij: De Geus

Pagina’s: 318

 

Prijs: 20 €

Geen opmerkingen:

Een reactie posten