zaterdag 2 januari 2021

Review: Opwindende tijden – Naoise Dolan‘Opwindende tijden’ van Naoise Dolan gaat over liefde, geld en het gevoelsleven van drie cynische millennials. De Dublinse Ava is onlangs in Hongkong komen wonen en vult haar dagen met Engelse les geven aan rijke kinderen. Julian is een bankier die graag geld uitgeeft aan Ava, met haar naar bed gaat en fluctuerende valuta met haar bespreekt. Maar als ze hem vraagt of hij van haar houdt, komt hij niet verder dan: ‘Ik mag je heel erg graag.’ Dan komt de stijlvolle advocate Edith in het spel die Ava meeneemt naar het theater en trakteert op verse bloemen. Ava wil Edith zijn – en ze wil de hare zijn. Maar dan schrijft Julian aan Ava dat hij na een paar maanden in het buitenland terugkomt naar Hongkong… Moet Ava de draad van haar gemoedelijke leventje met Julian weer oppakken, of een sprong in het diepe wagen met Edith?

Bijna alles aan dit verhaal heeft een aparte touch; het is niet het doorsnee verhaal, niet op de vlotte manier geschreven, en het zijn geen alledaagse personages. Dat maakt het zowel een apart boek, als niet geschikt voor het grote publiek.

Dolan speelt graag met zinsgebruik en woorden, waardoor het soms een beetje elitair overkomt, maar niettemin heel sterk geschreven is. Ze kan schrijven en goed ook, maar verwacht niet een vlotlezend schrijfstijl. Het is vaak moeilijk lezen en meermaals moest ik een zin of stuk opnieuw lezen.

Dat de auteur nog zo jong is en al zo’n scherpzinnig verhaal kan neerzetten: chapeau. Het is dan ook nog eens haar debuut.

Ik vind de auteur vooral sterk in het neerzetten van personages. Ze gaat hierin erg diep, alle hersenkronkels, tics en gedragingen worden uitvergroot neergezet. Af en toe vroeg ik me af of de auteur het niet zelf allemaal heeft meegemaakt, omdat ze zo tot in detail de karakters en de gebeurtenissen neer weet te zetten.

Het eerste deel gaat over haar relatie met een man, het tweede deel over dat met een vrouw, het derde deel over hen alle drie. Ik bleef wel tot het einde benieuwd voor wie ze zou kiezen, dus op dat punt was het verhaal toch een beetje spannend.

Een verhaal over twijfels, onzekerheid, vriendschap, politiek, maatschappij en liefde.

Net vier op vijf sterren.

 

ISBN: 9789025458263

 

Uitgeverij: Atlas Contact

Pagina’s: 300

 

Prijs: 22,99 € 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten