zaterdag 22 augustus 2020

Review: De moedercode – Carole StiversHet is het jaar 2049. Een team van wetenschappers in de VS moet ervoor zorgen dat de mensheid kan overleven op een steeds vijandiger wordende aarde. Hun pogingen mislukken en hun laatste redmiddel is een plan om genetisch gemodificeerde kinderen in de cocons van grote robots te plaatsen. Daar worden ze "uitgebroed', geboren en opgevoed door deze machines, die geprogrammeerd zijn volgens de laatste inzichten op het gebied van kunstmatige intelligentie.

In 2054 wordt Kai geboren in het woestijnlandschap in het zuidwesten van de VS. Zijn enige gezelschap is zijn robotmoeder, Rho-Z. Deze robot bezit de kennis en het instinct van een menselijke moeder, verpakt in stevige hardware, als bescherming tegen aanvallen. Rho-Z voedt Kai op, beschermt hem en leert hem te overleven.

In een poging te begrijpen hoe de wereld er vroeger uitzag, gaan ze op zoek naar andere kinderen. Kai ontdekt een paar wetenschappers die de tijd hebben overleefd en die onderdeel zijn van het regeringsteam dat hem heeft gemaakt. Hij komt erachter dat in de tijd dat de kinderen volwassen werden, ook hun robotmoeders veranderden. Het team dat Kai en zijn moeder maakte, is ervan overtuigd dat ze hem maar op één manier kunnen redden: door zijn moeder te vernietigen.
We lezen over twee tijdsperioden. De periode waarin ze ontdekken dat een mensgemaakt technologisch virus niet meer onder controle gehouden kan worden en de mensheid zal uitroeien. Een team wetenschappers probeert een antidote te vinden of in het slechtste scenario een andere oplossing om de mensheid enigszins te redden. Zoals kinderen die van bij de geboorte immuun zijn voor het virus door robotmoeders te laten volgroeien en opvoeden.

De tweede periode is jaren later waarin we lezen hoe de kinderen door hun robotmoeders worden opgevoed, hoe hun leven is en de band met hun robot. Kai gaat met zijn robotmoeder op zoek naar andere kinderen.

Ik vond het een bijzonder fascinerend verhaal met een mooi en origineel bedacht plot. Het was des te spannender doordat je leest hoe de mensheid aan zijn einde komt, door welke fouten en hoe de regering ermee omgaat. En daarnaast met een sprong in de toekomst hoe de wereld er dan uitziet. Die afwisseling vond ik verhelderend en aangenaam.

Er zit diepgang in het verhaal; de intermenselijke relaties, maar ook wat het betekent om moeder te zijn en dat zelfs machines tot moedergevoelens in staat kunnen zijn, of kinderen een even diepe band met een machine kunnen hebben als met iemand van vlees en bloed.

Je moet wel houden van relatief veel technische mambojambo, anders is dit boek niks voor jou. Maar zelfs al hou je er niet van, het wordt allemaal goed uitgelegd en je kunt die stukken eventueel diagonaal lezen.

Ik heb genoten van dit verhaal en het zou zomaar eens echt kunnen gebeuren. Laten we hopen van niet, want het covid-19 virus is niks vergeleken bij wat er in dit boek op de wereld losgelaten wordt.

4 op 5 sterrenISBN: 9789045217581Uitgeverij: Karakter uitgevers

Pagina’s: 335Prijs: 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten