woensdag 20 mei 2020

Review: Stiefzus – Jennifer DonnelyDe verbitterde Isabelle heeft alles gedaan om in het glazen muiltje te passen, maar de prins is met haar knappe stiefzus getrouwd. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen… Zal het haar lukken?

Stiefzus is een weergaloze en prachtige hervertelling van Assepoester. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly zet in deze fantasy vol girlpower het beroemde sprookje op zijn kop. Voor jongeren vanaf 13 jaar en liefhebbers van youngadultboeken.

Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen.

Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.
Een fantastisch verhaal! Het gaat niet zozeer over Assepoester, aka Ella, maar over het leven van de twee stiefzussen en hun moeder nadat Ella trouwt met de prins. Waarom zijn ze zo gemeen geweest tegen Ella? Wat dreef hen om hun voeten te verminken zodat het glazen muiltje zou passen? En vooral: hoe verloopt hun leven na het verhaal van Assepoester.

De hoofdrol is weggelegd aan Isabelle. Ze is niet mooi, maar wel moedig en sterk. Ze koestert een diepe wrok voor Ella omdat ze mooi is en iedereen van haar hield. Maar al gauw beseft ze dat dit verkeerd is, dat die gevoelens haar in de weg staan om gelukkig te worden. Het leven van de stiefzussen is zwaar nadat Ella met de prins trouwt. De bevolking haat hen om wat ze Ella aangedaan hebben en al gauw zitten er zonder huis en geld.

Dit verhaal is zoveel meer dan een vervolg op Assepoester; het is een volwaardige, intense, prachtige roman over het overwinnen van je innerlijke en emotionele blokkades, over het overstijgen van je eigen kunnen en vooral: het je niet aantrekken wat andere mensen over je beweren en je eigen pad volgen. Een mooie boodschap verpakt in magische gebeurtenissen en spanning.

Dit verhaal gaat zowel over liefde, vriendschap, moed, opoffering, bereidheid tot veranderen, magie, doorzetting en verwondering. En vooral dat schoonheid zoveel meer is dan uiterlijk vertoon en ook meisjes alles kunnen worden wat ze willen.

Donnely heeft met dit boek een sterk staaltje vertellen en schrijven getoond. Ik las het in één ruk uit en raad het iedereen aan. Ik las zelfs sommige stukken voor aan mijn man, omdat die zo mooi geschreven zijn, en ik moet bekennen dat ik er soms een traantje bij wegpinkte.

Het einde is eveneens fantastisch! Dat is het hele boek!

Vijf op vijf sterren.ISBN: 9789026151095Uitgeverij: De Fontein

Pagina’s: 399

Prijs: 17,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten