zaterdag 16 mei 2020

Review: Paarden vliegen businessclass – Olaf KoensIn Aleppo worden gevechten stilgelegd om dierentuindieren een vrijgeleide te geven naar Turkije. In de Golf worden duizenden paarden wanneer het te warm voor ze wordt eersteklas naar een minder warm land gevlogen. Dieren uit een dierentuin in de Gazastrook worden geëvacueerd vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven, terwijl de grens voor mensen hermetisch is afgesloten. En hoe kan het dat vogels worden verdacht van spionage en in de gevangenis hun lot moeten afwachten?

In Paarden vliegen businessclass trekt Olaf Koens langs de rafelranden van het Midden-Oosten – van de stoffige straten van Gaza tot de blinkende woestijn van Qatar, van het kalme Turkse platteland tot de slagvelden in Syrië en Irak. Hij stuit op ontroerende en soms ronduit lachwekkende verhalen waardoor de indruk wordt gewekt dat men meer om dieren dan om mensen geeft. In ieder geval legt het lot van de dieren op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van een hele regio bloot.

Paarden vliegen businessclass is een tragische en hilarische zoektocht naar de relatie tussen mens en dier in het Midden-Oosten.
Review door Tony

Dertien spannende verhalen die gaan over hoe mensen uit verschillende culturen met dieren omgaan. Het gaat telkens over één dier: van varkens tot paarden, vogels en meer.

Hoe dieren soms heel goed verzorgd worden en beter behandeld worden dan mensen. Maar ook over hoe de mens soms afschuwelijk met dieren omgaat, ze verwaarloost en erger: mishandelt.

Koens heeft gedegen research gedaan voor dit boek, dat merk je. Mooi is ook dat de samenleving van bepaalde culturen duidelijk naar voren komt in hoe ze de dieren behandelen.

Het ene moment las ik vol afschuw over de gruwelen die mensen kunnen verrichten en andere momenten werd ik dan weer door de goedheid van de mens ontroerd.

Met vlotte pen beschrijft de auteur alles kleurrijk en beeldend.

Interessant en heel leuk om te lezen.

Vier op vijf sterren!ISBN: 9789038807102

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Pagina’s: 236

Prijs: 21,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten