zaterdag 23 mei 2020

Review: De bijbel voor ongelovigen – Guus KuijerAlle delen (zes stuks!) van De Bijbel voor ongelovigen zijn nu in één gebonden boek gebundeld, en geïllustreerd met beroemde zeventiende-eeuwse schilderijen en miniaturen.

Alle Nederlandse en Vlaamse kunstenaars van naam uit de late middeleeuwen tot en met de zeventiende eeuw hebben Bijbelse verhalen geschilderd, en de meest tot de verbeelding sprekende daarvan worden in deze Bijbel voor ongelovigen gereproduceerd.
Review door Tony

De auteur heeft enkele grote verhalen uit het Bijbelboek Genesis gebundeld. De verhalen zijn gegroepeerd rond een bepaalde gebeurtenis maar dan verteld door diverse hoofdpersonen, zoals Adam, Sarai, Saar, Izebel etc. Zo beleef je de gebeurtenis door de ogen (in de ik-persoon) van diverse personen, wat het veelzijdig en leuk maakt.

De auteur schrijft vlot en brengt de verhalen zelfs voor ongelovigen boeiend en amusant.  Hoe doet hij dat? Door het verhaal niet droogweg te vertellen, maar ze scherp, onverbloemd en humoristisch weer te geven. Zelfs al ben je dus niet gelovig, de verhalen lezen als een romanvertelling en doen modern aan.

Je waant je in het verhaal, alsof je er zelf de hoofdrol in speelt, zo levendig brengt de auteur de verhalen. Er wordt diep ingegaan in de karakters en belevingen van de personages waardoor je met ze meeleeft.

Guus heeft de verhalen hedendaags gemaakt, en ook een eigen invulling gegeven, waardoor ik ze met ontzettend veel plezier heb gelezen. Ik zie de verhalen nu compleet anders dan ik ze kende.

Een sterke aanrader, zelfs voor de ongelovigen onder ons.

Vijf op vijf sterren.ISBN: 9789025309275

Hardcover

Uitgeverij: Athenaeum, Polak & Van Gennep

Pagina’s: 1290

Prijs: 39,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten