zaterdag 4 april 2020

Review: Drie vrouwen – Lisa TaddeoLisa Taddeo is een groot nieuw talent. Voor Drie vrouwen volgde ze acht jaar lang de sekslevens en verlangens van drie gewone Amerikaanse vrouwen. Een journalistieke én literaire tour de force.

Lina, een huisvrouw in een buitenwijk van Indiana, zit al een jaar of tien in een doodgebloed huwelijk. Ze hunkert naar seks, maar haar man raakt haar nauwelijks aan. Ze begint een affaire die haar volledig verzwelgt.

Sloane, een glamoureuze ondernemer, laat haar echtgenoot toekijken terwijl ze seks heeft met anderen. Voor wie doet ze dat?

Maggie, een middelbare scholier in een klein gehucht in North Dakota, wordt verleid door haar leraar Engels. De gevolgen zijn enorm wanneer een rechtszaak volgt en niemand

in het kleine stadje haar verhaal gelooft.

Drie vrouwen is een baanbrekend boek waarin de vrouwelijke begeerte in al haar heftigheid en schoonheid wordt neergezet.

Na een verhitte veiling sloot Nijgh een deal voor drie boeken. De verhalenbundel en de roman zijn zo goed als gereed.


De verhalen van de vrouwen wisselen elkaar af en zijn grotendeels chronologisch verteld, met af en toe een flashback naar eerdere gebeurtenissen in hun leven. Het is een non-fictie boek, dus alles is waargebeurd. Drie vrouwen die eerlijk en rauw hun verhaal vertellen. Het is allesbehalve rooskleurig en dat is de kracht van dit boek. Zelfs al kun je je in geen van de vrouwen verplaatsen, je leeft met ze mee, want hun twijfels, verliezen, pijn en frustraties kun je wel begrijpen. Vooral omdat Taddeo de gebeurtenissen met veel empathie en diepgang vertelt. En ze schrijft prachtig en meeslepend.

Taddeo interviewde niet enkel de drie vrouwen, maar ook anderen die de vrouwen kenden, ze overliep hun  e-mails, dagboeken en in één geval, de juridische verslagen. Het zijn geen gelukkige maar ook niet per se ongelukkige levens. Het is wat het is, onomwonden en eerlijk. Drie moedige vrouwen die allen een verleden van misbruik hebben. Dat is niet bewust zo gekozen, denk ik, want naar ik begrepen heb uit studies hebben bijna alle vrouwen op de één of andere manier met misbruik te maken gehad. Denk nu niet dat het boek enkel daarover gaat. Het gaat er vooral over hoe de vrouwen hun verlangens volgen en hoe ze hun leven seksueel invullen. Al zit daar altijd een ondertoon in van: doen ze het voor zichzelf of voor de man waar ze op dat moment bij zijn? Je merkt dat bij vrouwen, een overblijfsel na zoveel eeuwen van seksuele onderdrukking, seks vaak met angst en schaamte gepaard gaat. Daar moeten we toch vanaf zien te komen. En dat lijkt een van de onderliggende boodschappen van dit boek.

Een grote aanrader! Een sterk debuut waardoor ik alle volgende boeken van deze auteur wil lezen.  

4 op 5 sterren minstens.ISBN: 9789038808659Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Pagina’s: 318

Prijs: 21,50


Geen opmerkingen:

Een reactie posten