dinsdag 31 maart 2020

Review: Het Bloemenmeisje – Anya NiewierraNina ontmoet haar tweelingzus voor het eerst op 43-jarige leeftijd. Als die zus vervolgens verdwijnt, komt ze op het spoor dat haar uiteindelijk naar de moordenaar van haar moeder zal brengen.

Het bloemenmeisje van Anya Niewierra is een zinderende psychologische thriller over moederschap, verraad en menselijk onvermogen.

De 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden.

Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn.

Als haar moeder vervolgens wordt vermoord, wordt de verwilderde Nina gevangen en meegenomen naar de bewoonde wereld, waar ze nooit écht aardt. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens. Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden van haar moeder én haar moeders moordenaar…
Review door Bolle

Nina’s moeder werd verkracht en daaruit is Nina geboren. Haar moeder neemt het haar kwalijk en kan daardoor niet van haar houden. Nina wordt eenzaam en afgesloten van de buitenwereld opgevoed. Wanneer haar moeder sterft, blijft Nina op dezelfde manier verder leven. En dan ontmoet ze haar tweelingzus.

Dit is zeker geen standaard verhaal, noch qua plot, noch qua einde. Ik vind het een beetje lijken op een realistisch, modern sprookje. Voornamelijk doordat het soms over kruiden en sterrenkunde gaat.

Er zitten detective-elementen in en af en toe is het romantisch, net voldoende om het niet te zweverig te worden.

Ik vind het plot ingenieus in elkaar zitten met op het einde komen er nog veel verrassingen. Je gaat heel erg op in de belevingswereld en gedachtewereld van Nina, en haar motivaties zijn begrijpelijk.

Dit is een vlot, origineel en boeiend geschreven verhaal over kracht en volharding, liefde en vriendschap.

4,5 op 5 sterren minstens.ISBN: 9789024581689Uitgeverij: Luiting-Sijthoff

Pagina’s: 284

Prijs: 20,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten