woensdag 11 maart 2020

Review: De parel – John Steinbeck



Het zoontje van Kino, een arme parelvisser in Mexico, wordt gebeten door een schorpioen. Hij en zijn vrouw Juana hebben geen geld voor de dokter, maar Kino duikt een parel op, zo groot dat deze vondst hun leven voorgoed zal veranderen. Al snel wordt in het dorp en daarbuiten bekend dat ze plotseling rijk zijn. Het gezin strijdt tegen vooroordelen, jaloezie, dieven en bedrog. Ze beginnen te vermoeden dat de parel hun geen geluk zal brengen. Als Juana op een avond besluit de parel terug in zee te gooien, loopt alles uit de hand. Hun leven verandert inderdaad, maar heel anders dan ze hadden gehoopt…




Een leuke novelle om kennis te maken met een groots schrijver. Een eenvoudig verhaal over een arme parelvisser die alles verliest door het vinden van een grote parel. Zeer sterk geschreven met veel finesse voor de gedachten en gevoelens van de hoofdpersonages. En ook typisch voor Steinbeck; prachtige lyrische omschrijvingen van de omgeving en de natuur, alsof je er midden in staat.

Het verhaal situeert zich in een armoedige kustplaatsje in Mexico. Steinbeck beschrijft beeldig en intens hoe de indianen toentertijd behandeld werden en hoe er op ze neergekeken werd omdat ze ongeletterd en arm waren.

Het verhaal wordt spannend opgebouwd tot een verrassend einde.

Mooie zwartwit illustraties van Charlotte Schrameijer aan het begin van ieder hoofdstuk.



Illustraties: Charlotte Schrameijer

Vertaling: E.D. Veltman-Boissevain

ISBN: 9789025310905



Uitgeverij: Athenaeum-Polak & Van Gennep

Pagina’s: 108

Prijs: 9,99




Geen opmerkingen:

Een reactie posten