zaterdag 28 maart 2020

Review: Energy & Vegan – Alexander GershbergEnergy & Vegan gaat over de positieve effecten die eten op ons lichaam en geest kan hebben, gebaseerd op de rijke traditie van de Chinese geneeskunde. Voedsel bevat energie, en kan ons op allerlei manieren beïnvloeden.

Met geestige anekdotes en treffende voorbeelden uit het dagelijks leven maakt Alexander deze voor velen nog onbekende kennis toegankelijk. Door de principes steeds op een verfrissende en begrijpelijke manier uit te leggen, wordt elk recept een sleutel tot meer balans, meer energie of meer ontspanning.

Het boek staat vol recepten zoals een lichte salade van haricots verts en zeewier met amandelcrème, lotuswortel met tofutartaar in tempura, een hartige Tel Aviv-salade, een pizza van polenta en een explosieve, spicy ramen-bowl.
Dit tweede kookboek van Alexander Gershberg is evengoed als het eerste. De recepten combineren invloeden uit diverse keukens, zoals de Israëlische, Japanse en Nederlandse. De kok gebruikt voor zijn gerechten de kennis en richtlijnen uit de traditionele Chinese geneeskunde en de vijf elementen. Je kiest recepten aan de hand van hoe je je wilt voelen, wat een originele en verfrissende invalshoek is. Heb je behoefte aan een lichte of diepe maaltijd, of iets oppeppend, wil je je ontspannen voelen of juist eerder krachtig? Naargelang daarvan zijn er meerdere recepten, zowel voor avondmaaltijden als ontbijten. De recepten helpen je spanningen te verlichten of remmingen weg te halen, ze activeren je lichaam of brengen het tot rust. Daarnaast zijn de recepten ook gewoon heerlijk, plantaardig, biologisch en gezond. 

Per hoofdstuk tref je een inleiding aan en meerdere recepten (met de bereidingstijd, ingrediëntenlijst en voor hoeveel personen). Veel van de ingrediënten kunnen ook zelf gemaakt worden. Het wordt uitvoerig uitgelegd hoe je dat kunt doen, zoals bijvoorbeeld de misopasta en de seitan. De gerechten worden geïllustreerd met mooie paginagrote kleurenfoto's. Achterin voorbeeldmenu's, uitleg over ingrediënten, winkels, een register en bronvermelding. 


De pittige salade van spitskool, koolrabi en zonnebloempitten is echt een frisse aanrader; de smaken zijn absoluut apart. Wij hebben die salade gecombineerd met de geroosterde zoete aardappel uit de oven met groene tahinsaus. De eerder zure dressing van de salade gaat perfect samen met de pittige, zoete aardappelen. De groene tahinsaus maken we voortaan in grote hoeveelheden, want het is bij veel gerechten een smaakoppepper. Nog een aanrader: de chimichurrisaus die bij het geroosterde kervelwortel en aardappel gerecht zit. Superlekker!

Een mooi kookboek met vernieuwende en overheerlijke vegan gerechten!ISBN: 9789045217963Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Hardcover

Prijs: 29,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten