maandag 27 mei 2019

Review: De boekbinder – Bridget CollinsStel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd! Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.

Een onvergetelijke historische roman die zich afspeelt in het Engeland van voor de industriële revolutie.
Emmet is een boerenzoon die lange tijd ziek is geweest. Hij leed aan wanen en duizelingen, maar is het grootste deel van zijn zieke periode vergeten. Af en toe heeft hij er nog lichte last van, waardoor hij het zware werk op de boerderij van zijn ouders niet meer kan doen zoals vroeger. Op een dag krijgen zijn ouders een brief waarin gevraagd wordt om Emmet naar een boekbinder te sturen om er als leerling aan de slag te gaan. Meer kan ik niet vertellen over de inhoud zonder spoilers weg te geven.

Geloof me, je zal verrast worden. Je denkt te weten waar het verhaal naartoe gaat, maar dan neemt het een paar keer grote wendingen die ik absoluut niet zag aan komen.

Geweldig goed gedaan van de auteur.

De auteur schrijft prachtig en intens, waardoor je je overal dicht bij betrokken voelt. Of het nu gaat over de gevoelens en gedachten van de personages, de omgevingen, de tijdsgeest of de werkzaamheden als boekbinder. Naar het einde toe mocht het wel wat minder, vond ik, omdat de vele omschrijvingen dan de flow een beetje uit het verhaal haalden. Maar niettemin was het mooi en meeslepend geschreven.

Dit is zo’n verhaal dat siddert van de originaliteit op vele vlakken. Het leven van de personages en hun reacties en wat er allemaal gebeurt. Kortom, er is geen gelijke.

Ik werd aangetrokken tot het verhaal zodat ik niet anders kon dan het snel uitlezen, want ik moest weten of het goed zou aflopen voor Emmet.

Het is eigenlijk een modern sprookje in een historische setting. Een betoverend liefdesverhaal verweven met geheimen, intriges en magie, maar ook met een flinke dosis realisme.

Een uniek verhaal dat iedere lezer zal bekoren en dat je nog lang bijblijft.

Bridget Collins


ISBN: 9789044353235

Uitgeverij: The House of Books

Pagina’s: 463

Prijs: 21,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten