woensdag 17 oktober 2018

Review: Comptoir Libanais – Feest! – Tony KitousComptoir Libanais - Feest! staat boordevol traditionele en vernieuwende recepten uit het Midden-Oosten waarmee je moeiteloos een feestelijke maaltijd kunt bereiden voor vrienden en familie. Tussen de ruime collectie aan recepten voor ontbijt, lunch, diner, mezze en tussendoortjes vind je bijvoorbeeld een shakshuka met aubergine, een stoofpot met kip en kikkererwten, en een honingtaart van griesmeel, amandel en oranjebloesem.

Comptoir Libanais is een populaire restaurantketen in het Verenigd Koninkrijk. Het eerste Nederlandse restaurant is gevestigd in Utrecht. De eigenaar, Tony Kitous, groeide op in Algerije en woont sinds zijn 18de in Londen. Inmiddels is hij eigenaar van 31 restaurants en heeft hij meerdere succesvolle kookboeken op zijn naam staan.
De Libanese keuken! Sinds jaar en dag de favoriet van zowel mijn man als ik. De vele rijke smaken, structuren en bijzondere combinaties maken van iedere maaltijd een feest. Geen wonder dat het kookboek dan ook op feestjes gericht is. 


Eerst en vooral: de lay-out van het kookboek is een kleurrijk palet, stilistisch prachtig vormgegeven en met mooie sfeervolle foto’s. Het is al een feest om er doorheen te bladeren.

Al hebben we vrienden in het Midden-Oosten en kook we het zelf al jaren regelmatig, toch bracht dit boek ons nog vele lekkere ideeën en leerden we nog veel bij.

De recepten worden duidelijk uitgelegd en je krijgt vooraan in het boek een lijst van ingrediënten die je best in je Libanese voorraadkast kan hebben zodat je altijd meteen aan de slag kan in de keuken.  


Het enige dat ontbrak was bij ieder gerecht een vegetarisch/veganistisch symbooltje. Je kunt nu wel zeggen: je leest het toch in het gerecht! Waar, maar het is sneller en eenvoudiger om een overzicht van symbolen te hebben die ook bijvoorbeeld waarschuwt voor gluten.

Wat ik een fantastische aanvulling vond, was het hoofdstuk ‘Feestmenu’s’. Daarin staat bijvoorbeeld een heel menu samengesteld voor een ‘weekendmaaltijd’ of een ‘feestelijke brunch’, een ‘zomerfeest’ en ja, dank je wel Tony, zelfs een ‘vegetarische feestmaaltijd’. Superhandig!


In de Libanese keuken heb je zowel veel vegetarische gerechten als vleesmaaltijden. Dus ook in dit kookboek. Dat is voor de vegetariër geen probleem, want bij de meeste vleesgerechten gebruik ik gewoon een alternatief (bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager’) i.p.v. kip of lam.

En de desserts! Die Zijn Hemels! De honingsigaren met walnoot en kaneel, de glutenvrije sinaasappel-amandeltaart… te veel lekkers om op te noemen.


Bijzonder aan de Libanese keuken zijn ook de vele aparte drankjes, zoals ‘verse muntthee met oranjebloesemwater’, ‘warme chocolademelk met tahin & halva’, etc.

Dit kookboek, en dus de Libanese keuken, is een must have voor de passionele kok! En zelfs al heb je al een uitgebreide kennis van deze keuken, dan nog zal dit kookboek je meermaals verrassen.

Aanrader!


Tony Kitous


ISBN: 9789023015864

Uitgeverij: Becht

Hardcover

Pagina’s: 256

Prijs: 24,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten