Comptoir
Libanais - Feest! staat boordevol traditionele en vernieuwende recepten uit het
Midden-Oosten waarmee je moeiteloos een feestelijke maaltijd kunt bereiden voor
vrienden en familie. Tussen de ruime collectie aan recepten voor ontbijt,
lunch, diner, mezze en tussendoortjes vind je bijvoorbeeld een shakshuka met
aubergine, een stoofpot met kip en kikkererwten, en een honingtaart van
griesmeel, amandel en oranjebloesem.
Comptoir
Libanais is een populaire restaurantketen in het Verenigd Koninkrijk. Het
eerste Nederlandse restaurant is gevestigd in Utrecht. De eigenaar, Tony
Kitous, groeide op in Algerije en woont sinds zijn 18de in Londen. Inmiddels is
hij eigenaar van 31 restaurants en heeft hij meerdere succesvolle kookboeken op
zijn naam staan.
De Libanese keuken!
Sinds jaar en dag de favoriet van zowel mijn man als ik. De vele rijke smaken,
structuren en bijzondere combinaties maken van iedere maaltijd een feest. Geen
wonder dat het kookboek dan ook op feestjes gericht is.
Eerst en
vooral: de lay-out van het kookboek is een kleurrijk palet, stilistisch prachtig
vormgegeven en met mooie sfeervolle foto’s. Het is al een feest om er doorheen
te bladeren.
Al hebben we
vrienden in het Midden-Oosten en kook we het zelf al jaren regelmatig, toch
bracht dit boek ons nog vele lekkere ideeën en leerden we nog veel bij.
De recepten
worden duidelijk uitgelegd en je krijgt vooraan in het boek een lijst van ingrediënten
die je best in je Libanese voorraadkast kan hebben zodat je altijd meteen aan
de slag kan in de keuken.
Het enige
dat ontbrak was bij ieder gerecht een vegetarisch/veganistisch symbooltje. Je
kunt nu wel zeggen: je leest het toch in het gerecht! Waar, maar het is sneller
en eenvoudiger om een overzicht van symbolen te hebben die ook bijvoorbeeld waarschuwt
voor gluten.
Wat ik een
fantastische aanvulling vond, was het hoofdstuk ‘Feestmenu’s’. Daarin staat
bijvoorbeeld een heel menu samengesteld voor een ‘weekendmaaltijd’ of een ‘feestelijke
brunch’, een ‘zomerfeest’ en ja, dank je wel Tony, zelfs een ‘vegetarische
feestmaaltijd’. Superhandig!
In de
Libanese keuken heb je zowel veel vegetarische gerechten als vleesmaaltijden. Dus
ook in dit kookboek. Dat is voor de vegetariër geen probleem, want bij de
meeste vleesgerechten gebruik ik gewoon een alternatief (bijvoorbeeld van de
Vegetarische Slager’) i.p.v. kip of lam.
En de
desserts! Die Zijn Hemels! De honingsigaren met walnoot en kaneel, de
glutenvrije sinaasappel-amandeltaart… te veel lekkers om op te noemen.
Bijzonder
aan de Libanese keuken zijn ook de vele aparte drankjes, zoals ‘verse muntthee
met oranjebloesemwater’, ‘warme chocolademelk met tahin & halva’, etc.
Dit kookboek,
en dus de Libanese keuken, is een must have voor de passionele kok! En zelfs al
heb je al een uitgebreide kennis van deze keuken, dan nog zal dit kookboek je
meermaals verrassen.
Aanrader!
Tony Kitous
ISBN: 9789023015864
Uitgeverij: Becht
Hardcover
Pagina’s: 256
Prijs: 24,99
€
Geen opmerkingen:
Een reactie posten