woensdag 31 oktober 2018

Review: Suetonius – Keizers van Rome



Caesar droeg een lauwerkrans om zijn kaalheid te verbergen. Augustus liet al zijn portretten retoucheren. Caligula wilde zijn paard benoemen tot consul. Nero stak Rome in brand en vermoordde zijn stiefbroer, zijn leraar, zijn moeder en zijn zwangere vrouw. De biograaf Suetonius (tweede eeuw) geeft een ontluisterend beeld van de heersers van een wereldrijk.

maandag 29 oktober 2018

Testing & cadeautip: Alice in Wonderland speelkaartenset - Floor Rieder


Een luxe uitgevoerde Alice in Wonderland-speelkaartenset, prachtig geïllustreerd door Floor Rieder. Inclusief boekje met uitleg van de leukste kaartspelletjes.

Floor Rieder
Deze luxe uitgevoerde speelkaartenset is prachtig geïllustreerd door Floor Rieder. Opnieuw zijn haar beeldschone prenten, zo eigenwijs en kleurrijk als Alice zelf, op dit doosje, het bijbehorende boekje en de twee kaartensets te bewonderen. Vele illustere figuren uit Lewis Carrolls klassieker passeren de revue: de Koning en de Koningin, Twiedeldie en Twiedeldum, de Kat, de Hoedenmaker en vele anderen.

Kaartenset
De speelkaartenset is perfect als cadeau en om mee te nemen op vakantie. Het bevat twee sets kaartspellen en een boekje met uitleg van de leukste kaartspelletjes. Om eindeloos mee te spelen, de tijd te vergeten en net als Alice verdwaald te raken in Wonderland.

vrijdag 26 oktober 2018

Review: Fata Morgana – Christine Mangan



Fata morgana van Christine Mangan is een beklemmend verhaal over een obsessieve vriendschap, tegen het decor van het exotische, zinderende Tanger in de jaren vijftig, waarin niets is wat het lijkt.

Al sinds haar aankomst in Marokko, waar Alice met haar man vanuit Amerika naartoe is verhuisd, voelt ze zich er niet thuis. Ze is bang, de hitte verdraagt ze slecht en de medina's zijn haar te druk. Haar gevoel verandert wanneer een oude schoolvriendin haar opzoekt. De onverschrokken en daadkrachtige Lucy trekt Alice uit haar schulp en ze gaan er samen op uit, net als vroeger. Maar Lucy is ook dominant en verstikkend. Wanneer Alice' man verdwijnt, begint ze aan alles te twijfelen: aan haar relatie met de ongrijpbare Lucy, aan haar besluit om naar Tanger te gaan en, uiteindelijk, aan haar verstand.

woensdag 24 oktober 2018

Review: Fair Play – Tove Jansson



Mari en Jonna zijn twee vrijzinnige vrouwen op leeftijd. De een is schrijfster, de ander kunstenares, allebei wonen ze in hun eigen appartement in hetzelfde gebouw in Helsinki. Overdag werken ze in hun eigen huis, 's avonds kijken ze samen oude Franse films, en de zomers brengen ze door in hun huisje op een piepklein onbewoond eiland voor de Finse kust. In glashelder, filosofisch proza beschrijft Jansson de kleine dagelijkse strubbelingen en de momenten van humor en vreugde, het fundamentele wederzijdse respect en de generositeit die de bouwstenen zijn van een goede relatie. Jansson schreef dit boek toen ze in de zeventig was en baseerde het verhaal van Mari en Jonna op haar eigen langdurige relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

maandag 22 oktober 2018

Review: Afgelegen – James Wood



Is geluk een vaardigheid die je onder de knie kunt krijgen of is geluk iets wat je toevallig bij je geboorte meekrijgt?

Alan Querry, een succesvolle projectontwikkelaar uit het noorden van Engeland, heeft twee dochters: Vanessa, een filosofe die woont en lesgeeft in het Amerikaanse Saratoga Springs, en Helen, manager van een platenmaatschappij in Londen. De zussen hebben de echtscheiding van hun ouders en de vroege dood van hun moeder nooit helemaal verwerkt. Vooral voor Vanessa zijn deze gebeurtenissen bepalend geweest: vanaf haar tienerjaren wordt ze geplaagd door depressies. Wanneer ze gebukt gaat onder een nieuwe crisis, reizen Alan en Helen af naar Saratoga Springs. Gedurende zes winterse dagen in het dunbevolkte deel van de staat New York worstelt de familie Querry met de vragen die deze roman bezielen. Waarom vinden sommige mensen het leven zoveel moeilijker dan andere? Helpt het nadenken over dingen bij het vinden van geluk of zit dat je juist in de weg?

vrijdag 19 oktober 2018

Review: De echtgenote – Alafair Burke



Wanneer Jason, een bekende en briljante professor, door een jonge studente wordt beschuldigd van seksueel wangedrag, wordt zijn echtgenote Angela gedwongen om een tweede blik te werpen op zowel de man met wie ze trouwde als de vrouwen die ze weigert te geloven. En dan brengt een andere vrouw, Kerry Lynch, een nog verontrustender aantijging naar voren en begint Angela's perfecte leven uiteen te vallen. Jason houdt vol dat hij onschuldig is en Angela gelooft hem. Nog wel. Want als Kerry plots verdwijnt, begint haar twijfel het te winnen van haar loyaliteit als echtgenote. Als ze wordt opgeroepen voor Jason te getuigen, realiseert ze zich dat er duistere geheimen naar boven kunnen komen. Geheimen die ze liever voor zich houdt…

woensdag 17 oktober 2018

Review: Comptoir Libanais – Feest! – Tony Kitous



Comptoir Libanais - Feest! staat boordevol traditionele en vernieuwende recepten uit het Midden-Oosten waarmee je moeiteloos een feestelijke maaltijd kunt bereiden voor vrienden en familie. Tussen de ruime collectie aan recepten voor ontbijt, lunch, diner, mezze en tussendoortjes vind je bijvoorbeeld een shakshuka met aubergine, een stoofpot met kip en kikkererwten, en een honingtaart van griesmeel, amandel en oranjebloesem.

Comptoir Libanais is een populaire restaurantketen in het Verenigd Koninkrijk. Het eerste Nederlandse restaurant is gevestigd in Utrecht. De eigenaar, Tony Kitous, groeide op in Algerije en woont sinds zijn 18de in Londen. Inmiddels is hij eigenaar van 31 restaurants en heeft hij meerdere succesvolle kookboeken op zijn naam staan.

maandag 15 oktober 2018

Review: Eerste ontmoetingen – Verering van de vooruitgang – David Olusoga



Oscar Wilde zei ooit: ‘Het leven imiteert de kunst veel meer dan dat de kunst het leven imiteert.’ Had hij gelijk? De van oorsprong Nigeriaanse historicus David Olusoga reist de wereld rond om de geschiedenissen die volken met elkaar verbinden aan elkaar te knopen. We lezen wat er met de kunst gebeurde tijdens het tijdperk van de ontdekkingsreizen, toen beschavingen elkaar voor het eerst ontmoetten. Natuurlijk was dat een periode van veroveringen en vernietiging, maar het was ook een tijd van wederzijdse nieuwsgierigheid, wereldhandel en de uitruil van ideeën.

Met de industriële revolutie in de negentiende eeuw veranderde de kijk van de kunstenaar op de wereld: de nieuwe fabrieken, de urbanisatie en de onderwerping door Europa van andere volken lieten hun sporen na in de kunst.

vrijdag 12 oktober 2018

Review: De pijnboomeilanden – Marion Poschmann



In De pijnboomeilanden, genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2017, combineert Marion Poschmann lichtvoetigheid met filosofische diepgang, het westerse materialisme met het oosterse shintoïsme. Wanneer universitair docent cultuurgeschiedenis Gilbert Gilbert droomt dat zijn vrouw hem bedriegt, besluit hij in een opwelling het eerstvolgende vliegtuig te nemen; om afstand te nemen en zijn huwelijk te overdenken. De vlucht voert Gilbert naar Japan, waar hij het reisverslag van de klassieke dichter Basho in handen krijgt. Het geeft hem een doel: net zoals de vijftiende-eeuwse rondtrekkende monnik wil hij de maan boven de Pijnboomeilanden zien. Deze pelgrimstocht biedt hem de mogelijkheid om zich te verliezen in de natuur en zijn innerlijke onrust achter zich te laten. Maar nog voor hij begint, ontmoet Gilbert een jonge student, Yosa, die met heel andere reisliteratuur onderweg is: Het complete handboek voor zelfmoord.

woensdag 10 oktober 2018

Review: Vega Feest – Wereldse vegetarische gerechten voor sharing dinners – Nina Olsson



Vega feest van Nina Olsson is een vegetarisch kookboek voor sharing dinners; van soepen tot pizza’s, gebak en drankjes. Vega feest staat boordevol vegetarische gerechten voor elke feestelijke gelegenheid. Olsson toont aan dat je ook zonder vlees iets uitbundig kunt vieren. Of je nu een etentje of picknick organiseert of gewoon wat simpele hapjes voor een feestje wilt maken: met deze smaakvolle recepten van over de hele wereld bereid je makkelijk een vegetarisch gerecht om samen te delen. Ook voor wie veganistisch of glutenvrij eet, zijn er talloze opties. Verras je vrienden en familie met een Regenboogcurrytafel, Tunesische aubergine-paprikastoof, Pastinaakchips uit de oven, Wabi-sabisalade, Midzomerdroomtaart, Roze-grapefruitmargarita en nog veel meer hapjes en drankjes om samen van te genieten. Dit boek gaat over een van de mooiste dingen in het leven: het delen van lekker eten met familie en vrienden. Nina Olsson is bekend van haar immens populaire blog www.nourishatelier.com, en van haar kookboeken Veggie Burgers en Bowls of Goodness, dat werd genomineerd voor Kookboek van het Jaar.

maandag 8 oktober 2018

Review: Insomnia – Jilliane Hoffman



Na de vondst van het mobieltje en de bebloede jas van de vermiste 17-jarige Mallory, is de politie in de hoogste staat van paraatheid. Mallory voldoet aan het profiel van de slachtoffers van de seriemoordenaar die zich in tweets aan de FBI ‘Handyman’ noemt. Als Mallory twee dagen later verward en bebloed wordt aangetroffen en zegt ontsnapt te zijn aan de Handyman is er geen reden om aan haar verhaal te twijfelen. Of toch wel? Heeft zij nu juist zijn aandacht op haar gevestigd en is zijn jacht nu echt begonnen?

vrijdag 5 oktober 2018

Review: Levenskunst – Filosofische essays over leven en dood - Seneca



Wijsheid. Inzicht. Inspiratie. Wie daarnaar op zoek is in de Romeinse literatuur komt snel uit bij de filosoof Seneca. Als geen andere antieke auteur richt Seneca zich op de belangrijkste vragen die mensen zich stellen. Hoe moet ik leven? Wat moet ik doen om gelukkig te worden? En hoe kan ik op een waardige manier sterven? In vijf wijsgerige essays gaat Seneca op zulke kwesties in. Zo bestrijdt hij de gangbare visie dat het leven ‘te kort’ is, en geeft hij adviezen om innerlijke rust en onafhankelijkheid te bereiken. Ook schrijft hij uitvoerig over de goede dood.

woensdag 3 oktober 2018

Review: Fiep in de natuur – Fiep Westendorp & Jan Paul Schutten




Ga je mee naar buiten? Je kunt er van alles doen: speuren, spelen, ontdekken en nog veel meer. Als je weet waar je kijken moet, kom je allemaal bijzondere beesten tegen. Een boom blijkt opeens een torenflat! Op het strand kun je luisteren naar een concert, en in het bos ga je op microsafari. Nergens is het leuker dan in de natuur!

maandag 1 oktober 2018

Review: Van twee ridders – Imme Dros & Harry Geelen



"Er leefden lang geleden eens twee ridders. Een tweeling, in hetzelfde uur geboren.

Ze woonden op een berg in een kasteel...'

Zo begint elk verhaal dat papa vertelt aan de tweeling Luuk en Lars. De broers vinden het prachtig, want ze spelen zelf het liefst elke dag riddertje. Ze vechten tegen draken en roepen "Te wapen' als een van beiden in gevaar is. Maar als Lars na een auto-ongeluk ernstig gewond in het ziekenhuis belandt en lang bewusteloos blijft, is het dreigende gevaar te groot voor een simpele ridder. Of toch niet?