woensdag 23 mei 2018

Review: Concept M – Aafke Romeijn
In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.
Een mooi debuut met een bijzonder origineel idee.

Het begin is wat langzaam, je moet het even de tijd geven om er in te komen, maar dan wordt het spannend en word je helemaal in die dystopische wereld ondergedompeld. Romeijn weet het ook onvoorspelbaar te houden, je wordt meermaals goed verrast.

Hoewel sc-fi (wel van de lichtste soort, dus zeker ook goed te lezen door mensen die niet van sci-fi houden) is het actueel en realistisch geschreven.

Het enige minpuntje vond ik de ietwat droge vertelstijl. Daardoor kon ik me in het begin niet binden met het verhaal en voelde ik niet mee met het hoofdpersonage. Dat werd echter naar het midden van het verhaal toe goedgemaakt; dan werd alles emotionelere en menselijker.

Een goed en maatschappelijk geladen verhaal dat aanzet tot nadenken over meerdere kwesties in de huidige en toekomstige samenleving.


Aafke Romeijn


ISBN: 9789029510059

Uitgeverij: Arbeiderspers

Pagina’s: 252

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten