maandag 7 mei 2018

Review: Burn-out dagboek – Maaike Hartjes
Na een grote, frustrerende opdracht kan illustrator Maaike Hartjes opeens helemaal niks meer. Alleen al de gedachte aan werk is haar te veel. Als een maand rust weinig verbetering brengt, probeert ze zichzelf te motiveren door een dagboek bij te gaan houden, maar wel op haar eigen manier: met tekeningen en collages.


In Burn-out dagboek geeft Maaike Hartjes de lezer een kijkje in dat dagboek. We lezen mee over haar paniekaanvallen, vermoeidheid en depressieve gevoelens, maar ook over haar zoektocht naar oplossingen. Want waarom kan ze geen "nee' tegen werk zeggen? Waarom is het nooit
genoeg? En waarom krijgen andere mensen geen burn-out en zij wel? Maaike praat met vrienden en collega's over hoe zij met stress omgaan, en analyseert eerlijk haar eigen gedachten en gevoelens. Over dit alles vertelt ze met humor, fantasie en relativeringsvermogen in kleurrijke tekeningen.

Burn-out is geen zelfhulpboek maar een aansprekend en leerzaam persoonlijk verslag van een zware periode, waar Maaike zich met optimisme, steun van haar omgeving en zelfreflectie een weg doorheen baant. De unieke, grafische weergave is niet alleen een lust voor het oog, maar geeft lucht aan een zwaar onderwerp, en maakt dat inzichtelijk en navoelbaar.

Wat een fantastisch boek! De creativiteit en het talent spat van elke pagina. Maaike neemt ons mee door haar ups en downs van een burn-out. Het is niet dat ze een hekel heeft aan haar job, welnee, ze houdt zodanig veel van haar job dat ze veel te veel werkt, te perfectionistisch is, geen ‘nee’ kan zeggen en voor iedereen goed wil doen. Daarom krijgt ze een burn-out.
En voor iemand die graag werkt is het dus vreselijk om plots niets meer te kunnen doen of gas terug te moeten nemen.


Herkenbaar? Ja, voor velen wel. Want in deze maatschappij lijkt het wel alsof eens niks doen of een mooi evenwicht tussen werken en genieten vuil bekeken wordt. En dan krijg je uiteraard met een burn-out te maken.
Maaike brengt de tegenslagen, de emotionele rollercoaster met tekst en illustraties, met knipsels en collages en dat met ontzettend veel sfeer.
Ze heeft ook een unieke manier van tekenen, simplistisch met veel inhoud en emotie, en vooral veel kracht.

Ik vond het een zalig boek, genoot van iedere pagina, leefde met haar mee en herkende veel.
Iedereen die hard werkt, of het nu bij een job is die je graag of niet graag doet, zou dit boek moeten lezen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, niet?
Bedankt Maaike (blij dat je je weer beter voelt) voor dit fijne boek dat ik nog vaak zal oppakken, al is het alleen maar om volop te genieten van je kunstwerkjes.
Maaike Hartjes

ISBN: 9789038805061
Met illustraties
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Cover met flappen
Prijs: 24,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten