dinsdag 14 februari 2017

Review: Frida - Sébastien Perez - Benjamin Lacombe‘Nog niet zo lang geleden was ik een klein meisje dat door een wereld vol kleuren liep. Alles was een raadsel. Nu woon ik op een planeet van pijn, transparant als ijs, waar niets verbloemd wordt.’
- Frida Kahlo

Al tijdens haar leven was Frida Kahlo (1907-1954) een stijlicoon. Dankzij haar charisma werd de Mexicaanse kunstschilder op handen gedragen door revolutionairen, feministen en minderheidsgroepen. Haar leven was kort, haar kunst blijft tijdloos en indrukwekkend.
Een poëtische en hartverscheurende vertelling over Frida Kahlo. Met imponerende tekeningen van Benjamin Lacombe. Vanaf 10 jaar.

Wanneer ik denk dat het gouden duo Perez en Lacombe zichzelf niet meer zullen kunnen overtreffen, dat hun boeken, nee zeg maar gerust kunstwerken, me ooit niet meer zullen verbazen, komen ze met een nieuwe voltreffer waar ik weer helemaal verliefd op ben.

Door de uitgeknipte afbeeldingen die uit meerdere lagen bestaan en ieder een tipje van de sluier oplichten, waardoor je met spanning de pagina's omslaat, krijg je een intense en beklemmende blik in het complexe, gewelddadige, horrorachtige en toch ook in de hoopvolle en liefdevolle geest van de grote kunstenares Frida Kahlo. Met andere woorden: een illustratie krijgt daardoor veel meer dan één betekenis, vormt eigenlijk een groep aan illustraties en verhalen.

Ik betrapte mezelf er vaak op mijn adem in te houden bij het voorzichtig lezen van dit illustratieboek dat met de korte teksten en grote, schitterende illustraties, meer zegt dan menig dikke literaire werken die ik al gelezen heb.
Je leert Frida intens en rauw kennen, haar gekwelde leven met de vele persoonlijke verschrikkingen, haar immens lichamelijke pijnen (door meerdere oorzaken), hoe ze dit verwerkte in haar schilderijen, de betekenis achter waarom ze wat schilderde. De tragedies weerspiegelt in haar werken zullen sommigen choquerend vinden, sommigen simplistisch, maar niemand kan er omheen: ze brengen sterke emoties naar boven. Dat doet dit geïllustreerde boek over haar leven eveneens.

De teksten zijn voornamelijk letterlijk overgenomen uit bestaande werken van Frida, verklaart Benjamin Lacombe, en hij zegt er bij dat hij niet anders kon, dat het en ik citeer: 'Het bleek onmogelijk om één onderdeel uit de compositie uit te lichten zonder de boodschap ervan uit te hollen'. Zware en toch lyrische teksten die je soms eens moet herlezen; maar dat doe je met plezier.
Achteraan in het boek krijg je, heel handig, een beknopte levensloop van Frida zowel in woord als in tijdlijn. Ik zou beginnen met het lezen van dat, zodat je de rest beter begrijpt, of toch zeker erna opnieuw het boek lezen en bekijken; veel zal dan nog duidelijker zijn.

De Mexicaanse sfeer is overal voelbaar en zo treffend weergegeven in elke kleur en detail dat je je er waant.
De uitwerking van het boek is eveneens een pareltje. De mooie stoffen kaft en de kunstige illustraties lieten me bijna om handschoenen hollen, zodat ik niets van al dat moois zou beschadigen door vuile vingers.

Een informatief boek, een boek dat je zal doen zuchten en verwonderen, een boek voor degenen waarvan het oog ook wat wil (en veel zal krijgen), een boek voor wie houdt van kunst.
Met andere woorden een musthave en mustread en ideaal om cadeau te geven.

ISBN: 9789044829310
Uitgeverij: Clavis
Tekst: Sébastien Perez
Illustraties: Benjamin Lacombe
Formaat: 320 x 287 x 15 mm

Prijs: 47,50


Geen opmerkingen:

Een reactie posten