vrijdag 3 februari 2017

Review: De gin-kast - Leslie Jamison


Tilly is een verloren ziel: ze verliet het ouderlijk huis voordat ze echt volwassen was, op zoek naar het echte leven. In plaats daarvan belandde ze in de holle onderwereld van Nevada, waar ze enkel slechte gewoontes opdeed. Ze sloeg zich bijna dertig jaar zonder familie door het leven, om ten slotte in een woonwagen aan de rand van de woestijn te belanden met een stevige alcoholverslaving.

Op een dag staat haar nichtje Stella op de stoep, die op haar manier een leven van lege beloftes heeft geleid in de stad New York. Hoewel Stella op het eerste gezicht een redder in nood lijkt, blijken beide vrouwen aan de afgrond te wankelen.
De gin-kast legt de vreemde, krachtige intimiteit bloot die tussen hen ontstaat. Met een fijnzinnig oor voor dialoog en geestige, vrijmoedige beschrijvingen van seks, liefde en macht herinnert Leslie Jamison ons eraan dat we ongeacht alle onverwachte wendingen alleen het leven hebben dat we krijgen.

Dit is een van de boeken die absoluut in mijn volgende top tien komt te staan. Wat een prachtig, meeslepend verhaal. Maar pas op: niet geschikt voor de fijngevoelige zieltjes, want het legt vooral de nadruk op de donkere, zelfdestructieve kant van de mens. En die wordt goed rauw blootgelegd, zonder de lezer te sparen.
De perspectieven wisselen tussen beide hoofdpersonages: Tilly en Stella. Dat geeft meer inzicht in hun karakters, hoewel ze er sowieso al uitspringen qua originaliteit en levensechtheid. De details over hun gedrag en denken maken ze van vlees en bloed, en zelfs al heb je niets met ze gemeen; meeleven zul je gegarandeerd.
Hoewel het verhaal rustig voortkabbelt, zit het vol met onderhuidse spanning waar de personages naartoe zullen gaan, wat ze zullen doen. Jamison gebruikt hierbij pareltjes van omschrijvingen en zinnen. Zoals: 'Ik was niet sterk. Ik was alleen vanbinnen opgedeeld in aparte vakjes. Die raakten elkaar niet per se. Er waren er bij die ik al een tijdlang niet meer had gezien.' Of: 'Alle zachte trekken zaten opeengepakt in haar gezichtje alsof ze beschutting zochten.'
Ik kan me voorstellen dat Jamison als het nieuwe aanstormende talent in schrijversland gezien wordt.
Een tijdloos tragisch verhaal dat je meevoert op schitterende zinnen en met enorm knap neergezette personages.
Aanrader!!!
Leslie Jamison

ISBN: 9789048825431
Uitgeverij: Hollands Diep
Pagina's: 301

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten