zaterdag 11 februari 2017

Review: De onsterfelijke troon - Stella Gemmell (Het vervolg op 'De Stad')


In De Onsterfelijke Troon van Stella Gemmell komt het wonderbaarlijke verhaal van haar debuut De Stad tot een spectaculaire climax. De keizer is dood... lang leve de keizer! De zegevierende rebellen en de overlevenden van de opstand waardoor de Stad werd bevrijd van haar tiran, hebben hun hoop gevestigd op Archange. Zij heeft de keizerlijke troon bestegen, en iedereen hoopt op een era van vrijheid, vrede en stabiliteit.
Maar dat is helaas niet het geval... Terwijl de Stad na de verwoestende opstand worstelt met de terugkeer naar een normaal leven, komen er berichten binnen over een groot leger dat zich in het noorden verzamelt. Niemand weet waar het vandaan komt of wie de aanvoerder is, maar het wordt al snel duidelijk dat het leger maar één doel heeft: de stad vernietigen en iedereen - mannen, vrouwen én kinderen - uitroeien die woont binnen haar gebroken muren. Maar in de tijd dat krijgers eropuit trekken om te vechten, en sterven om hun thuisland te verdedigen, zorgen bittere familieruzies en oude vetes, politiek en persoonlijk verraad, en dwaze moordaanslagen voor onrust in de paleizen en gangen van de macht. Het lijkt erop dat de Stad wordt belegerd - zowel vanbuiten als vanbinnen...

Ik heb het eerste boek/deel niet gelezen, maar was toch al gauw mee met het verhaal en de personages. Hoewel ik het toch liever wel had gedaan, omdat dit deel dan iets makkelijker en sneller te begrijpen was geweest en ook gewoon omdat het eerste deel geweldig goed schijnt te zijn.
Gemmell geeft prachtig weer hoe complex en grijs menselijke karakters en motieven kunnen zijn. Waar je de ene keer een hekel hebt aan de rebellen, zul je later toch enige sympathie voor ze voelen.
Maar het is een dikke pil en er gebeurt heel wat, er zijn heel veel plotwendingen, dus ik zou het boek pas oppakken wanneer je een behoorlijke hoeveelheid tijd hebt. Stoppen zul je met moeite kunnen doen namelijk. Het enige waar ik minder van hield was het resem personages; een beetje te veel naar mijn smaak.
Verder een mooi evenwicht tussen dialogen en doorlopende tekst, tussen diepgang en gevechten, en dat alles op een manier waardoor het verhaal geloofwaardig overkomt.
Intriges, verraad, liefde, vriendschap, actie, dood, verrassingen, ik vraag me af of er een ingrediënt is dat niet in dit verhaal aanwezig is. Voor ieder wat wils dus, maar je moet wel een beetje van high fantasy houden, anders zul je al gauw afhaken.
Een fantastisch boek, groot in zijn genre, prachtig geschreven.
Houd je van veel actie, magie en massa's personages, dan zit je met dit boek aan het juiste adres.
Stella Gemmell

ISBN: 9789024560035
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 621

Prijs: 29,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten