maandag 3 oktober 2016

Review: Als adem lucht wordt - Paul Kalanithi


Op zesendertigjarige leeftijd wordt de briljante en ambitieuze neurochirurg Paul Kalanithi gediagnosticeerd met stadium IV longkanker. Van de ene op de andere dag verandert hij van een arts die levens redt in een patiënt die moet vechten voor zijn eigen leven. De laatste 22 maanden van zijn leven besluit hij zijn grote ambitie waar te maken: een meesterlijk boek schrijven over zijn bijzondere levensloop.

Wat maakt het leven nog de moeite waard als je de dood in de ogen kijkt? Wat doe je als al je dromen over een toekomst plaats moeten maken voor een miserabel noodlot? Wat betekent het om een kind te krijgen en nieuw leven op aarde te zetten terwijl je eigen leven langzaam wegebt?
Paul Kalanithi stierf in maart 2015, terwijl hij de laatste hand legde aan zijn memoires. Zijn wijze observaties en rijke inzichten in het leven zijn hartverscheurend. Als adem vervliegt is een onvergetelijk boek over een naderend einde en de relatie tussen arts en patiënt van een begenadigd schrijver, die helaas beide rollen moest vervullen.


Grote waarschuwing: beginnen met lezen is gegarandeerd doorlezen tot het einde!
Zelden over zo'n intrigerende, toffe, intelligente, sympathieke dokter/schrijver als hem gelezen. Normaal ben ik niet zo voor echt gebeurde verhalen, maar dit boek was meer dan de moeite waard. Het kruipt onder je vel en je loopt al gauw over van sympathie voor de schrijver. Je voelt ook dat het verhaal echt is, en dat de schrijver in alles eerlijk is.
Enerzijds voel je je in en in triest om zijn situatie, maar anderzijds vol hoop, omdat hij, die dokter, ziekte zo moedig aanvaardt, daardoor kun jij het als lezer ook.
Zelfs degenen die een hekel hebben aan autobiografieën moeten dit boek lezen; iedereen moet dit boek lezen!
Er zit wat vakjargon in dat soms onbegrijpelijk is, maar dat stoorde absoluut niet.
Het verhaal bijt in je vast als een pitbull en nog dagen, weken later, dacht ik er nog aan.
Toen ik het boek uit had, wilde ik het eigenlijk meteen opnieuw lezen.
Dit is een grote aanrader!

Review door Bolle
Paul Kalanithi

ISBN: 9789048834587 
Uitgeverij: Hollands Diep
Pagina's: 256

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten