woensdag 2 maart 2016

Review: Misplaatst - Nell Zink + VLOG


1966, Stillwater College, Virginia. Eerstejaarsstudent Peggy valt als een blok voor Lee, professor, dichter en afkomstig uit een gegoede familie. Ze beginnen een verhouding die gedoemd is te mislukken – zij is lesbisch, hij is homo – maar die pas na tien jaar eindigt.
Peggy vlucht met haar driejarige dochtertje Karen, haar negenjarige zoon Byrdie laat ze achter. Ze besluit onder te duiken en neemt de Afro-Amerikaanse identiteit aan. Wanneer Karen jaren later een beurs krijgt voor de universiteit van Virginia, ontmoet ze eindelijk haar oudere broer Byrdie, wat culmineert in een grootse finale. 

Een apart, leuk verhaal, zonder meer.
Het is zo'n verhaal dat je opzij kan leggen en met plezier weer oppakt. De auteur schrijft vlot en zorgt er voor dat de karakters geen moment vervelen. Ook al gebeurt er soms weinig, toch gebeurt er genoeg zodat je geboeid blijft lezen. De sterkte van het verhaal zit hem in de levensloop van de personages en hun persoonlijkheden. We volgen Peggy vanaf haar studententijd in de jaren zestig tot in de jaren tachtig, wat het verhaal ook bijzonder maakt. De auteur laat je namelijk iedere tijd te volle meemaken, en dan vooral op gebied van moraal en opvattingen. Hoe ze dachten over maatschappelijke kwesties, wat wel en niet kon volgens de toen heersende normen: homoseksualiteit, racisme, feminisme, het passeert allemaal de revue. De tijd gaat vooruit, maar ook de personages evolueren, gaan anders denken, zich anders gedragen.
Hier en daar zit er ook humor in het verhaal, vooral wat betreft sommige gebeurtenissen. Hoe kon de auteur het zo gek bedenken, dacht ik vaak. Het einde, hoe broer en zus elkaar weer ontmoeten, is onverwachts en, vond ik, erg goed gevonden. Origineel.
Ik heb genoten van dit verhaal en me geen seconde verveelt, zelfs in die mate dat ik eigenlijk nog meer wilde lezen over Peggy, Lee, Karen en Byrdie. Maar aan alles komt een eind, ook aan de goede dingen, jammer genoeg.  De hardcover uitvoering vind ik eveneens erg geslaagd.
Een boek dat heel veel lezers zal plezieren.

ISBN: 9789026333774
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 296
Hardcover

Prijs: 19,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten