zaterdag 13 maart 2021

Review: Revolte (De wereldwijde opstand tegen globalisering) – Nadav Eyal

 


‘Een goed geschreven en tot nadenken stemmend verslag van de huidige globaliseringscrisis.’ – Yuval Noah Harari

‘De globalisering heeft het bestaan van de mensen verbeterd, maar het heeft ook gemeenschappen gedecimeerd en ecosystemen verwoest, en daarmee de zaadjes van een opstand gezaaid. De revolte brak uit aan het eind van het Tijdperk van de Verantwoordelijkheid.’

Nationalisme, migratie, klimaatverandering. Onze wereldorde valt uiteen en Nadav Eyal heeft er een naam voor: revolte. Hij volgt deze ontwikkeling al jaren. Op alle continenten komen burgers in opstand tegen nationale en internationale machtsstructuren. Ze gaan de straat op omdat hun veiligheid, hun identiteit en hun levensonderhoud gevaar lopen. Na decennia van globalisering lijkt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter te zijn geworden.

Revolte is een scherpzinnige en stoutmoedige analyse, die doordringt tot de kern van een wereldwijde problematiek. Nadav Eyal was in de Verenigde Staten getuige van de opmars van Trump, reisde naar het ingestorte Griekenland, sprak Duitse neonazi’s en slachtoffers van de droogte in Sri Lanka. Hij vergelijkt de migratie van zijn grootvader met die van twee Syrische adolescenten. Het dramatische totaalbeeld van Eyal maakt duidelijk dat we zullen moeten vechten om onze democratische en liberale waarden te behouden.

Met een voorwoord dat Nadav Eyal speciaal voor deze Nederlandse editie schreef.

Review door Tony

Het boek deed me denken aan de puzzels die je vroeger had, de punten die je moest verbinden en dan pas het totale plaatje kreeg.

Aan de hand van eigen ervaringen, gesprekken, research en algemeen gekende gebeurtenissen toont Eyal aan dat er inderdaad een soort revolutie gaande is. Of een soort protesterende beweging onder de bevolking.

Met zijn scherpzinnige conclusies en redenaties verbindt hij gebeurtenissen die op het eerste oog niks met elkaar te maken hebben en geeft hij redenen waarom ze gebeuren. Van de vluchtelingencrisissen, de verkiezing van Trump en andere rechts georiënteerde opportunisten, tot het klimaat. De auteur toont aan dat alles met elkaar in verbinding staat.

Veel van die gebeurtenissen hebben we zelf kunnen zien en meegemaakt. Alleen heeft hij duidelijk weten te maken wat en waarom er precies gaande is.

Af en toe is de auteur een beetje hoogdravend bezig, maar dat betekent niet dat hij niet de vinger op de wond legt. 

Bemoedigend is het niet, maar als je een probleem niet erkent, kun je er ook niks tegen doen.

Een eyeopener, een alarmbericht, en ik hoop uiteindelijk dat zoveel mogelijk mensen – met of zonder invloed – zich hiervan bewust zullen worden en dit boek zullen lezen.

Vier op vijf sterren.

 

ISBN: 9789029541107

 

Uitgeverij: Arbeiderspers

Pagina’s: 479

 

Prijs: 15,99€

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten