woensdag 6 november 2019

Review: Moors (Modern mediterraan Arabisch kookboek) – Ben Tish



De best of both worlds, dat ontdek je in het prachtige, nieuwe kookboek Moors van Ben Tish. Moderne, mediterrane gerechten met Arabische – Moorse - invloeden: kruidig en zingy, grote smaken en tegelijkertijd eenvoudig te maken. Van ontbijt tot dessert, van simpel en fris tot slow en BBQ. En vergeet de cocktails niet! Of je nu de flamenco-eieren met pancetta, geroosterde bloemkool met harissa of kip met abrikozen en sumac maakt, in koor zeggen we: "Mmm… Moors!'




De invalshoek van dit kookboek trok me meteen aan, aangezien ik houd van buitenlandse gerechten. Dit kookboek is in dit opzicht een pareltje. Er staan wat bekendere recepten in, zoals de ‘patatas bravas’, maar ook veel verrassende gerechten met smaakvolle combinaties.

Ieder gerecht voert je mee naar warmere oorden, naar exotische plaatsen waar je op een tapijt op de grond zit met voor je een heleboel kleurige, gekruide gerechten in schalen.


De saus die gemaakt wordt bij de ‘patatas bravas’ is overheerlijk. Mijn vrienden smulden er volop van en raakten er niet over uitgepraat. Voor de warmere dagen is het gerecht: ‘koude seizoensgroentes’ met citroen, chilipeper, knoflook en komijn een aanrader. Gezond en heerlijk. Er worden vaak rode pepers in de recepten gebruikt, dus zorg dat je die in huis hebt. En knoflook. Gelukkig maar, want dat gebruikt ik sowieso graag. Ook een toppertje zijn de gevulde aubergines met amandelen, peterselie en ingelegde citroen. Het duurt eventjes voor die klaar is (door lange oventijden), maar dan heb je ook een bijzonder lekker gerechtje om te serveren. 


Het kookboek is mooi opgedeeld in ontbijt & brunch, fris, roosteren, grilleren & roken, traag gegaard, zoet & zuur, fruit, zoet gebak, drankjes en sauzen & marinades. Het enige dat ik miste waren de kooktijden. Ik weet graag op voorhand hoelang een gerecht zal duren en dat ontbrak in dit boek.

Verder een echte aanrader: een smaakvolle, kruidige, verrassende reis voor de smaakpapillen.







ISBN: 9789021572482

Uitgeverij: Kosmos

Hardcover

Prijs: 16,99




Geen opmerkingen:

Een reactie posten