zaterdag 30 november 2019

Review: Het meisje zonder handen – Ed FranckDe sprookjesverzameling van de gebroeders Grimm was oorspronkelijk bedoeld voor volwassenen.

Daarom ging Ed Franck de uitdaging aan om vier van hun sprookjes zodanig te bewerken dat ze ook door hedendaagse volwassenen als boeiende literatuur ervaren kunnen worden. Hij koos met opzet niet voor klassiekers als Sneeuwwitje, Roodkapje, Assepoester of Hans en Grietje, maar voor vier minder bekende, omwille van het verrassingseffect.

Dankzij zijn ruime ervaring als bewerker van waardevolle oude teksten slaagt Ed Franck erin om

van de bordkartonnen sprookjesfiguren uit Het meisje zonder handen, De trouwe Johannes, Vrouw Holle en Raponsje ontroerende mensen van vlees en bloed te maken. En dit zonder de gegeven verhaalelementen en conflictsituaties te verraden.

Of hoe volkssprookjes een fascinerende literaire leeservaring kunnen worden.
Vier bijzondere sprookjes van de gebroeders Grimm heeft Ed Franck omgetoverd tot boeiende verhalen voor volwassenen, met alle oorspronkelijke gruwelheden en erotiek, dus zeker niet voor kinderen geschikt. ‘Het meisje zonder handen’, ‘De trouwe Johannes’, ‘Raponsje die Rapunzel werd’ en ‘Vrouwe Holle’.

Op het einde van het boek verklaart Franck hoe hij het gedaan heeft. Van één verhaal waren vaak meerdere versie neergepend door de gebroeders Grimm. Franck heeft uit al die versies gekozen wat hem het meest geschikt leek en heeft daar soms nog eigen ideeën aan toegevoegd. Daar is hij wonderbaarlijk goed in geslaagd.

De vier verhalen lezen als een trein en verrasten me heel vaak. Misschien ken je een of meerdere van de sprookjes, maar vergis je niet. De oorspronkelijke versie gecombineerde met Francks bijdrage, zal je met plezier verbazen. Romantiek, gruwelheden, drama’s, moed en opoffering, vriendschap; alles passeert de revue, en dat onomwonden en rauw.

Ook verklaart Franck op het einde hoe de gebroeders Grimm aan de verhalen kwamen en krijgen we nog wat interessante achtergrondinformatie over hun levens.

De sprookjes worden vergezeld door knappe illustraties die goed bij de sfeer passen: donker, hoekig en met eenvoudige maar veelzeggende lijnen.

Ik dacht dat dit boek enkel voor de liefhebber van sprookjes bestemd zou zijn, maar dat is niet zo. Als je houdt van bijzondere verhalen, dan is dit boek een must om te lezen.Illustraties: Anne Westerduin

ISBN: 9789089247810

Uitgeverij: Houtekiet

312 pagina’s

Prijs:  22,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten